En åttakärnig processor från AMD vid namn 4700S har nu dykt upp i färdigbyggda datorer hos en kinesisk återförsäljare. En processor som tros ha varit menad för Microsofts senaste spelkonsoler men som inte riktigt hade vad som krävs.

AMD:s processor vid namn 4700S har tidigare dykt upp i databasen för testsviten Geekbench. Nu har den hittats igen i form av en supportsida från AMD samt att den även har listats hos den kinesiska återförsäljaren Tmall. Det rör sig om en åttakärnig processor med 16 trådar och en klockfrekvens på 3,6 GHz som kan sträcka sig upp till 4 GHz.

Den information som finns hos den kinesiska återförsäljaren listar bland annat att det rör sig om Zen 2-arkitekturen och att processorn kommer med stöd för 16 GB GDDR6-minne. Detta tillsammans med att processorn kommer fastlödd på ett specialdesignat ”Cardinal”-moderkort har fått många att spekulera i att detta kan vara processoruppsättningar till en början menade för Xbox Series S/X. AMD kan sedan ha kommit att använda dessa i färdigbyggda system istället. Någon anledning till detta har inte bekräftats men en möjlighet är att processorerna i sig inte riktigt nådde den nivå Microsoft satt som ribba för hårdvaran i deras senaste spelkonsoler.

Utöver specifikationer listar återförsäljaren även en rad jämförelser mellan AMD 4700S och andra enheter på marknaden. Här har testsviten Cinebench använts och processorn lyckades prestera bättre än Intel Core i7-9700 men hamnade strax bakom AMD Ryzen 7 4750G. Då AMD 4700S inte har någon integrerad grafikkrets har den i detta färdigbyggda system parats ihop med ett Radeon RX 550-grafikkort med två gigabyte videominne. Denna hårdvaruuppsättning ska enligt återförsäljaren även ha besegrat Intels Core i7-9750H tillsammans med ett Geforce RTX 2060 från Nvidia. Detta i både Cinebench R15, R20 samt prestandatester för videokodning.

Exakt varför denna processor ny börjat marknadsföras är oklart. Den rådande hårdvarubristen kan vara en anledning och AMD har hittat ett sätt att använda enheter som annars skulle ha gått förlorade i ett försök att möta efterfrågan. Huruvida denna eller liknande lösningar kan komma att dyka upp även utanför Kina återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid