AMD kommer under sommaren att lansera sin nya processorarkitektur Bulldozer och i samband med detta rullar man även ut sin nya styrkretsfamilj. Många har frågat sig vad som verkligen skiljer den nya 9-serien av styrkretsar från dagens 8-serie och enligt de uppgifter vi lyckats gräva fram ska en av skillnaderna vara en effektivare spänningshantering.

Bulldozer-arkitekturen kommer att införa ett nytt tänk vad häller strömeffektivitet och AMD har satsat hårt på att skapa en rakt igenom effektiv arkitektur. Målet är att öka prestandan i alla led hos sina kretsar, per transistor, per watt och per kvadratmillimeter.

Bulldozer kommer bland annat stödja dynamisk frekvensskalning, helt enkelt en andra generationens Turbo Core-teknik som på ett effektivare sätt ska optimera prestandan och sänka strömförbrukningen. 

AMD har även sett till att implementera kretsar som agerar likt ström-grindar i processorn. När CPU-kärnor sitter i vila kan en strömgrind strypa strömtillförseln helt och på så sätt minimera onödig energiåtgång. Detta är en teknik som tidigare inte hittats i AMD:s processorer men som konkurrenten Intel använt sedan introduceringen av sin Nehalem-arkitektur.

bull14

De nya strömspartekniker som letat sig in i Bulldozer-arkitekturen ska till viss del kräva stöd från styrkretsarna i våra moderkort och här ska den nya 9-serien komma in i bilden. Enligt NordicHardwares källor ska AMD 9-seriens styrkretsar vara bättre lämpade för att dra nytta av de nya Bulldozer-processorernas strömsparande funktioner. Exakt hur stor skillnad detta skulle ge, och om det påverkar både strömförbrukning och prestanda är mer oklart. Men även om de två styrkretsfamiljerna ser snarlika ut på håll kommer det skilja mer än bara modellnamnen.

Troligtvis kommer AMD även att fokusera på en ensam styrkrets till lanseringen av Bulldozer-baserade processorserien AMD FX. Man har tre olika styrkretsar under utveckling men troligast är att vi får nöja oss med flaggskeppet AMD 990FX från lanseringsdagen. 

Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
shaglord-Boris-Jacob HugossonViking1962Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Tack för artiklen Anton! Då är detta en av fördelarna alltså. Ska bli intressant och se om där finns mer begränsningar i 700/800 serien. Om jag skulle skaffat Bulldozer hade jag köpt ett 900 moderkort.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag väntar med spänning hur det kommer att prestera. Vad menas med [b]-Minimize data move?[/b] Kommer datorn att hålla data i cache minnet för att kunna arbeta snabbare?

Om AMD sänker strömförbrukningen så betyder det att man kan klocka högre med lägre Volt? i såna fall låter det trevligt tycker jag 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

Ungefär vad jag trott på hela tiden, gissar även på att Turbo Core kommer påverkas negativt av att ha ”fel” chipset eller en äldre AM3-bräda.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Precis som smartidiot89 säger så är det något som känts ganska uppenbart. Och med tanke på att Turboboosten är beroende på hur mycket ström den drar, framförallt när en del delar vilar, så tror jag det kommer påverka prestandan negativt med fel chipset.

Micke
Medlem
Micke

Är detta en finess som man måste stänga av om man ska överklocka bulldozer? Isåfall är det lite poäng att satsa på 900-serie.

/s