Moderkortstillverkarna kommer att slå på den stora 990FX-trumman under Computex 2011 som går av stapeln nästa vecka. Trots att stjärnan i den nya plattformen, AMD FX-processorerna, verkar bli försenade väntas vi få se en uppsjö av moderkort med AMD:s nya styrkretsar och nu har flera av dem redan blivit listade med priser i svenska butiker.

Det är inte helt oväntat Gigabyte som står för merparten av butikslistningarna. Företagets AMD 990FX-moderkort har varit en av de sämst bevarade hemligheterna på komponentmarknaden den senaste månaden och nu har hela deras UD-serie blivit listad hos svenska butiker. Priserna ligger på runt 1 200 kronor för instegsmodellen Gigabyte GA-990FXA-UD3 för att sedan öka till knappt 2 000 kronor för toppmodellen Gigabyte GA-990FXA-UD7. Vilket kan jämföras med Gigabytes toppmodeller för Intel-plattformen där motsvarande prislapp för Gigabyte GA-Z68X-UD7 landar på runt 2 900 kronor.

01_800x600

Förutom en trio av Gigabyte-moderkort har även MSI 990FXA-GD80 dykt upp på svenska datorbutiken webhallen. Detta kort med samma prislapp som Gigabytes toppmodell UD7, 1 990 kronor inklusive moms.

De båda korten har en liknande bestyckning tack vare AMD 990FX och SB950-sydbryggan. Men som tidigare läckor avslöjat kan Gigabytes flaggskepp även stoltsera med stöd för 4-vägs SLI samtidigt som MSI fortsätter att satsa på sin snabböverklockningsfunktion OC Genie.

990fx

AMD FX-serien av processorer som bygger på den nya Bulldozer-arkitekturen ska enligt de senaste uppgifterna bli försenade. Risken är att vi inte får se de nya processorerna på marknaden förrän under augusti eller till och med september månad, något som onekligen kommer påverka försäljningen av de nya AMD 990FX-moderkorten. Det positiva är dock att AMD:s nuvarande Socket AM3-processorer i Phenom II-familjen är kompatibla med de nya moderkorten, så de som vill förbereda sitt nuvarande system för Bulldozer kan göra det utan att skämmas.

När moderkorten verkligen börjar skeppas från butiker är lite oklart, men troligtvis någon gång under juni månad.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Viking1962zowix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har beställt ett sådant kort som syns på bilden 🙂 Hoppas man får ett bra kort med tanke på priset + 8 GB minne 1600MHz. Jag vet att det går att ha snabbare minnen, men dessa duger mer än väl för ett billigt pris

zowix
Medlem
zowix

Redan tagit bort dom från prisjakt.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nej, jag kollade nyss efter att du skrivit och dom finns fortfarande där

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=893767