Sedan AMD:s uppköp av ATI har företaget inte behövt en tredje hand att tillverka styrkretsar åt dom, något som i slutändan resulterade i att AMD-entusiaster inte haft som alternativ att köra 2 eller flera grafikkort från Nvidia i SLI. Men nu har uppgifter dykt upp som säger att vi får just SLI-stöd med AMD:s kommande styrkretsar i 900-serien som ska paras ihop med deras kommande Bulldozer-arkitektur.

Det många har väntat på kan ligga borta vid horizonten då en slide från VR-Zone antyder att AMD:s kommande styrkretsar 990FX och 990X kommer att få SLI-stöd.

Som många kanske minns var det vid lanseringen av Intel Nehalem och deras X58-nordbrygga mycket oklart hur det skulle bli med SLI-stöd då tillverkaren inte hade planer på att nyttja någon styrkrets från Nvidia i deras referensdesign. Detta löste sig dock innan lansering av Intel:s nya plattform då man kom överens om att moderkortstillverkarna fick betala en licensavgift per sålt moderkort med SLI-stöd något som gäller än idag och omfattar Intel X58, P55, P67.

NVIDIA_AMD_SLI

Nu ska även detsamma gälla för AMD 990FX och 990X vilket betyder att användare av AMD-processor äntligen kan få nyttja SLI utan något att använda sig av ett SLI-hack som behöver uppdateras för varje ny version av Nvidia:s drivrutiner. 990FX kommer ha stöd för upp till 3-vägs SLI medan lillebror 990X får nöja sig med 2-vägs stöd.

Licensavgiften om dessa uppgifter stämmer bör inte påverka slutpriset på kommande moderkort märkbart då licensavtalet ska likna det Nvidia har med Intel och i skrivande stund finns det flera moderkort baserade på P55 och P67 till en bra prislapp.

Källa: VR-Zone

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonHenrik BerntssonAnton KarmehedthisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Grattis, blev du redan skribent?! Det var snabba ryck 😀

Hans Gillberg
Medlem
Hans Gillberg

Härligt då kanske det blir ett AMD Bulldozer vid nästa uppgradering

Svensken
Medlem
Svensken

Grattis Jacob! 🙂 Kul att AMD och Nvidia samarbetar.

this
Medlem
this

Satt faktiskt och funderade på hur länge Anton skulle orka sitta o skriva artiklar helt själv, nu verkar han ju fått hjälp vilket bara är posititivt.

Angående nyheten så har jag lite svårt att se hur det här skylla gynna AMD. Visst är det bra att det finns stöd på alla plattformer för de olika tekniska lösningarna, men det här tror jag mer ligger i Nvidias intresse sedan både Intel och AMD har stora marknadsandelar när det gäller styrkretsar. Lite osäker på hur Nvidias styrkretsar kommer ge stöd åt Zambezi och Llano.

Anton Karmehed
Admin

Ja Jacob har redan börjat bli varm i kläderna och även om jag orkar skriva mer nyheter än vad man tror så är det grymt skönt att få avlastning, den tiden kommer att användas till att öka det redaktionella materialet ytterligare. 😉AMD tjänar kanske inte på det rent försäljningsmässigt, men det är trots allt en fjäder i hatten när man jämför sin Bulldozer plattform mot Intel, man erbjuder helt enkelt samma alternativ.För NVIDIA däremot är det ju närmast livsviktigt att få komma ut på alla plattformar framöver. Man kan inom det närmaste året räkna bort allt vad heter budgetkort när… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin

Välkommen i gänget Jacob och bra nyhet! 🙂 Det ska bli spännande att följa din rapportering här på NH