AMD har i väntan på nya GPU-arkitekturen Polaris fortsatt prata mer om deras kraftfulla dubbelkretsade modell av Radeon R9 Fury. Grafikkortet som utrustats med dubbla Fiji-grafikkretsar visades nyligen upp på en VR-mässa och nu avslöjar AMD kortets beräkningskraft som faktiskt inte är mycket högre än vad dess föregångare levererade.

AMD har inte bekräftat något produktnamn för sitt grafikkort med dubbla Fiji-grafikkretsar som premiärvisades redan på sensommaren förra året. Lanseringen skulle ske lagom till julhandeln men försenades till våren 2016 för att matchas med lanseringen av marknadens första kommersiella VR-headset som Oculus Rift och HTC Vive. Inte helt överraskande att AMD därför visade upp sitt nya grafikkort på VR-mässan VRLA i Los Angeles tillsammans med datorbyggaren Falcon Northwest. I Falcons minigamingdator ”Tiki” hade man lyckats klämma in ett grafikkort med dubbla Fiji-grafikkretsar och visade med detta system upp flera olika VR-demonstrationer på mässan.

Marginellt kraftfullare än Radeon R9 295X2

Under VRLA passade även AMD:s Roy Taylor på att avslöja mer detaljer om det dubbelpipiga grafikkort som skohornats in i Falcon Northwests slimmade gamingdator. Taylor menade att grafikkortet är den kraftfullaste GPU-lösningen i världen med en beräkningskraft på 12 teraflops. Beräkningskraften som levereras av två Fiji XT-grafikkretsar är imponerande men faktiskt bara marginellt högre än den hos föregångaren Radon R9 295X2 med sina två Hawai XT-kretsar och en beräkningskapacitet på 11,5 teraflops.FuryX2 Tiki

Stora skillnader i prestanda per watt

Den stora skillnaden mellan dessa två grafikkort är samtidigt både storlek och effektutveckling. AMD har lyckats trycka in två stycken Fiji XT-kretsar på ett kretskort som mäter någonstans runt 25 centimeter medan Radeon R9 295X2 är drygt 5 centimeter längre och betydligt mer strömslukande. AMD:s dubbelkärniga Fiji-kort ska inte dra mer än 375 watt medan R9 295X2 var en vattenkyld lösning med en effektförbrukning på upp till 500 watt.

AMD levererar betydligt högre prestanda per watt med sitt nya dubbel-GPU-kort som utvecklats under produktnamnet Gemini. Det är samtidigt oklart om de 12 teraflops som Roy Taylor hänvisade till i sin keynote endast var för den modell av Gemini som tryckts in i Falcon Northwests dator då inga detaljer kring klockfrekvenser eller kylningslösningar avslöjades.

Medan vi fortfarande väntar på en officiell lansering av grafikkortet som kan komma att döpas till Radeon R9 Fury X2, ifall AMD följer tidigare namngivninsschema, kan vi konstatera att tillverkaren tror hårt på dubbla grafikkretsar på den annalkande VR-marknaden.

Via: Wccftech

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Fantomen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantomen
Medlem
Fantomen

Känns som en flopp