AMD har under det senaste året arbetat på två olika grafikkretsarkitekturer och av anledningar utom företagets kontroll har man fått sy om i sin planeringskalender. Som länge misstänkts var Radeon HD 6000-serien tänkt att lanseras med ny 32nm-teknik, något som nu bekräftats av AMD själva.

I samtal med Bit-tech har Matt Skynner, korporativ vd för företagets GPU-avdelning, förklarat att Radeon HD 6000-serien var planerad att lanseras i slutet av 2010, eller början av 2011 med TSMC:s nya 32-nanometersteknik. När sedan TSCM helt sonika valde att hoppa över 32nm och gå direkt på 28nm fick AMD tänka om och beslutet gjorde att man istället lanserade en ny serie med 40-nanometersteknik, något tidigare än man tänkt till en början.

Att hålla ut tills TSMC:s 28-nanometersteknik stod klar var inte möjligt, något som nu visat sig vara ett vettigt beslut då företaget återigen stött på problem med nya tillverkningsnoder. TSMC har fått senarelägga sin 28nm teknik till mitten av nästa år och den stora frågan är nu hur detta kommer att påverka inte bara AMD:s nästkommande grafikkort utan även NVIDIA:s.

GeForce GTX 580 rykten stärks av försenad 28nm-teknik

Värt att notera är också att de rykten som cirkulerat kring GeForce GTX 580, ett nytt flaggskepp från NVIDIA baserat på sin GF110 GPU, får mer trovärdighet av TSMC:s förseningar. NVIDIA har precis som AMD ingen möjlighet att vänta på 28nm utan behöver en mellangeneration av grafikkort för att hålla sig konkurrenskraftiga.

GF110 sägs bli en optimerad version av GF100 där NVIDIA ser till att låsa upp samtliga 512 CUDA-kärnor samtidigt som man genom finslipningar och optimeringar av arkitekturen håller strömförbrukningen på liknande nivåer som dagens kretsar.

Relaterade artiklar:

AMD Radeon HD 6870 och Radeon HD 6850 är här

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mean MachineAnton KarmehedSwedish Berserkzowix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
zowix
Medlem
zowix

Ska bli kul och se hur väl Nvidia lyckas slipa tills sina guldklimpar.

Svensken
Medlem
Svensken

Skulle inte förvåna mig om Ontario APU var tänkt att tillverkas i 32nm från början. Angående grafikkorten kan Nvidias Fermi i 28nm bli riktigt bra.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Nu kanske jag sitter på mossig info, men jag vill nog tycka att även de första Fusion-prylarna kommer i 32nm.