Om allt går enligt planerna är det i år vi till slut får ta del av AMD:s nya generation av processorer, baserade på den nya arkitekturen Zen. Övergången till den nya arkitekturen innebär också stora plattformsförändringar för AMD, som nu bekräftar att kommande APU:er och FX-processorer använder samma sockel.

De senaste åren har både AMD och Intel haft fragmenterade processorplattformar, med olika socklar och styrkretsar för processorer i olika prisklasser. Intel har exempelvis sin entusiastplattform (där den senaste är Haswell-E till sockel LGA-2011-3) och en mellanklassplattform (Skylake och LGA-1151), medan AMD använder sig av tre segment; entusiatprocessorerna i FX-serien till sockel AM3+, APU-kretsarna med integrerad grafik till sockel FM2+ samt instegsprocessorerna till sockel AM1.

Två plattformar – en sockel

Det står i kontrast till hur marknaden såg ut några år tidigare, då både Intel och AMD hade mer eller mindre enade plattformar för hela prisspektrumet. Intel använde exempelvis sockel LGA-775 till både budget- och entusiastprocessorer, och AMD använde AM2 eller AM2+ innan man delade upp sortimentet till socklarna FM2 och AM3 i samband med lanseringen av de första APU:erna och Bulldozer-arkitekturen.

Nu, när den nya arkitekturen Zen närmar sig, kommer AMD istället konsolidera sina plattformar igen. Både APU:er (med integrerad grafik) och FX-processorer (utan integrerad grafik) kommer använda samma sockel: AM4. De uppgifterna har legat i luften sen ett par månader tillbaka i form av läckor och rykten, men nu har AMD-representanten James Prior bekräftat uppgifterna i en intervju med PC World.

https://www.nordichardware.se/images/galleries/CPU/AMD%20Zen%20HBM/AMD-Zen-APU-With-HBM.jpg

För konsumenten innebär det att du inte låser dig till ett prestandasegment när du bygger ett Zen-baserat system – om du vill kan du först köpa datorn med en APU och använda integrerad grafik, och sedan uppgradera till en kraftfullare FX-processor med fler kärnor och ett diskret grafikkort efter hand.

De första Zen-baserade processorerna lanseras i FX-serien med kodnamnet Summit Ridge, som tillverkas med den nya 14-nanometerstekniken och förväntas nå butikshyllorna under hösten. Själva AM4-sockeln debuterar dock redan i vår i form av Excavator-baserade Bristol Ridge, en ny familj APU-kretsar som blir den stationära motsvarigheten till Carrizo och AMD:s första plattform med stöd för DDR4-minne. En Zen-baserad APU-serie dröjer däremot till 2017.

Källa: PC World

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

”om du vill kan du först köpa datorn med en APU och använda integrerad grafik, och sedan uppgradera till en kraftfullare FX-processor” Låter ju bra, men hur många uppgraderar sina CPU/APU:er utan att byta moderkort? När det är dags för uppgradering verkar moderkortsutvecklingen med anslutningar och standards ha gått vidare, dessutom kan jag tänka mig att strömförsörjning på ett moderkort riktat mot APU ser annorlunda ut än till en FX,så blir troligtvis så att man byter i alla fall, eller så betalar man extra för något man inte använder till en början. Därmed inte sagt att det är vore fel… Läs hela »