AMD sägs kommit en bra bit på vägen med sin nästa generations grafikkortsarkitektur och enligt tidigare rykten hänger det mesta på halvledartillverkaren TSMC och dess 28nm tillverkningsteknik. Nu berättar AMD själva att man under mitten av juni ska bjuda på en förhandsvisning för sina kommande grafikkretsar, vilka troligtvis lanseras i Radeon HD 7000 familjen.

Under AMD Fusion Development Summit (AFDS) den 13-16 juni ska Eric Demer, vd och teknisk chef vid AMD:s grafikavdelning, ta till orda och bjuda på ett sammandrag av grafikkortstillverkarens senaste utveckling. Bland annat övergången från en VLIW5-arkitektur till VLIW4-arkitekturen i Cayman och Radeon H 6900-serien, men även utvecklingen av APU-kretsar och hur detta påverkar mjukvaruutvecklingen.

Höjdpunkten i keynoten som fått namnet ”Evolutionen av AMDs grafikkretsar, och förhandsvisning av nästa grafikkärna” ser dock ut att bli just den överblick Demers väntas ge för AMD:s kommande generations grafikkretsar där man tänkt bjuda på lite av de egenheter kretsarna ska erbjuda. Vi har inte allt för stora förhoppningar om att få några detaljerade uppgifter kring kretsarnas prestanda eller funktionalitet men hoppas att AMD ska släppa lite på locket inför en eventuell lansering under tredje eller fjärde kvartalet 2011.

amd.fusion.developer

AMD arbetar för nuvarande med sin första 28nm baserade grafikkortsarkitektur som under utvecklingsnamnet Southern Islands redan ska klarat sig genom en så kallad tape-out. Detta betyder att grunddesignen för kretsarna är klar och man kan börja testtillverkningen av GPU-kretsarna. Även om AMD skulle kunna hålla en liknande tidsplan som med tidigare kretsar kan lanseringen vara hotad av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company vars 28nm teknik sägs ligga bakom schemat.

När AMD får rätt med tillverkningen av sina nya 28nm kretsar väntas de lanseras under namnet Radeon HD 7000.

Källa: AFDS

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Swedish BerserkJacob HugossonthisMinkyKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Skulle tro att det kommer att hänga på TSMC åter igen, kretstillverkningen blir ju bara mer och mer avancerad när tillverkningstekniken blir mindre. Vi får hoppas att GF gör ett bättre jobb så att AMD inte behöver förlita sig helt på TSMC.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kommer inte korten lite väl tätt? Det tråkiga är också att AMD verkar lägga all kraften på deras senaste kort när det gäller drivrutiner. Ta bara 11.x så tycker jag ingen drivrutin har varit till det bättre för mig som kör ett 5870 kort. 10.7 är väl en av de bättre för min del

Disney
Medlem
Disney

undra när ati 9800 kommer igen måntro? eller kanske blir något som ati 7800 😀

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Drivrutinerna utvecklas väll av en tredjepart för AMD? Kanske borde satsa lite på det själva…

Minky
Medlem
Minky

[quote name=”Kogster”]Drivrutinerna utvecklas väll av en tredjepart för AMD? Kanske borde satsa lite på det själva…[/quote]

AMD/ATi har drivrutinsutvecklingen inhouse vad jag vet. Sen är det ju så att de licensierar vissa delar av koden då de själva inte äger patenten ( t ex S3TC).

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Kommer inte korten lite väl tätt? Det tråkiga är också att AMD verkar lägga all kraften på deras senaste kort när det gäller drivrutiner. Ta bara 11.x så tycker jag ingen drivrutin har varit till det bättre för mig som kör ett 5870 kort. 10.7 är väl en av de bättre för min del[/quote]Det stora problemet är att AMD fått ändra sina lanseringsplaner det senaste året på grund av att TSMC slopade sin 32nm-teknik. Därför kom HD 6000-serien som en mellanlandning på 40nm när man egentligen hade tänkt avvakta på 32nm. ”Tyvärr” tror jag inte det blir… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Undra vem som hinner först ut med 28nm? AMD har redan gjort tape-out på sina hur ser det ut för Nvidia? Eller så blir TSMC så pass försenade att båda kommer ut samtidigt.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Undra vem som hinner först ut med 28nm? AMD har redan gjort tape-out på sina hur ser det ut för Nvidia? Eller så blir TSMC så pass försenade att båda kommer ut samtidigt.[/quote]
Så vitt jag vet har både AMD och Nvidia haft 28nm kretsar sedan sen-hösten 2010 så gissningsvis bör vi få se båda parter göra en refresh samtidigt.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Undra vem som hinner först ut med 28nm? AMD har redan gjort tape-out på sina hur ser det ut för Nvidia? Eller så blir TSMC så pass försenade att båda kommer ut samtidigt.[/quote]
Så vitt jag vet har både AMD och Nvidia haft 28nm kretsar sedan sen-hösten 2010 så gissningsvis bör vi få se båda parter göra en refresh samtidigt.[/quote]

Okej tack för svaret!