Rykande färska uppgifter om AMD Bulldozer har nu dykt upp på nätet där en testare släppt information och lite bilder. Det mest intressanta är en lista på ingenjörsexemplar där toppmodellen har AMD Turbo Core på upp till hela 4 100 MHz, och information om Bulldozer-modeller som helt saknar L3 cache vilket kan betyda att vi kommer få se prisvärda modeller av AMD:s nya arkitektur kort efter lanseringen av de 4 första modellerna.

Det som kommit ut på nätet är urklipp ur ett dokument från AMD där man i detalj beskriver vad varje bokstav på en av deras ingenjörsexemplar (kort sagt, en test-produkt inte menad för konsumentmarknaden) står för. Ur detta kan vi avläsa rätt mycket, och dessutom finns även flera modellnamn av de processorer AMD skickat ut till testare.

Bulldozer_ESa

Bulldozer_ESb

Bulldozer_ESc

Bulldozer_ESd

Från vad vi kan utröna finns det dubbletter av flera modeller, med varierande klockfrekvenser som inte håller mycket logik i den ordning de är upplagda. Detta beror antagligen på att man håller på att välja ut de slutgiltiga frekvenser som kommer nå konsumentmarknaden eller söker feedback från testare hur pass effektiv AMD:s nya Turbo Core 2.0 är och hur pass aggressiva man ska vara med denna funktion. Den mest intressanta går under namnet 3120 och har en klockfrekvens på 3 100 MHz, medan den kan gå upp till hela 4 100 MHz i Turbo.

Något annat som kanske inte var helt oväntat är att det finns alternativ till processorer med avstängd L3 cache enligt tabell 13 något som antyder att vi kan få se budgetmodeller av AMD:s nya arkitektur relativt fort efter lanseringen av deras topputbud. Något som är välbehövligt för företaget där hela deras utbud av processorer skulle behöva få en rejäl skjuts framåt.

Bulldozer_ESe

Bulldozer_ESf

På grund av sekretessen runt Bulldozer har CPU-Z ännu inte uppdaterats för att stödja den nya arkitekturen men enligt trådskaparen på pcinlife är det en 6-kärnig processor och att avläsa ur modellnamnet i CPU-Z är det 2820 på 2.8GHz med en Turbo på antingen 3.7GHz eller 3.8GHz, 3 x 2MB L2 cache och 8MB L3 cache vilket indikerar att den kommer med tre av maximalt fyra Bulldozer-moduler aktiverade. Med tanke på att det är tal om ingenjörsexemplar även i dokumentbilderna är det inte alls omöjligt att vi får se ännu högre frekvenser på lanseringsdagen. Denna gång är det inte något aprilskämt, men uppgifterna ska som alla inofficiella uppgifter tas med en nypa salt.

Det mest intressanta förutom att Bulldozer bevisligen kommer med en aggressiv Turbo-funktion är att trådskaparen säger att prestandasiffror från Cinebench R11.5 ska dyka upp under nästa vecka.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Viking1962Jacob Hugosson-Boris-Anton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med en massa helg nyheter! 🙂 Detta ser riktigt smaskigt ut måste jag säga. För min del låter Bulldozer med avstängd L3 Cache som en bra grej om den får ett trevligt pris. Och Turbo Core 2.0 ser lovande ut. Över 4GHZ är ruskigt snabbt om det stämmer. 😀 Bara att vänta in Cinebench resultaten nästa vecka då. 😉

Anton Karmehed
Admin

Ja Jacob har gjort ett prima jobb under påsken medan en annan varit ute på vift.Detta är ju en riktigt spännande nyhet. Om vi förutsätter att det är korrekta uppgifter kan man ju börja spekulera i vilka frekvenser som kommer att hitta ut på marknaden. Lite intressant, utöver de mäktiga Turbo-frekvenserna, är att man faktiskt verkar gå ut ganska lugnt med sina standardfrekvenser. Bara knappt över 3 GHz i de värsta modellerna.Deras ”transistor variant av HyperThreading” och extrema Turbo-lägen indikerar ju att man gärna vill erbjuda riktigt slagkraftig enkeltrådsprestanda, vilket nog är rätt väg att gå om man ska kunna… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Det är som sagt bara en Engineering Sample Processor, så vi kan säkert vänta oss nåt bättre när den släpps. Ska bli kul att se vad den går för nästa vecka.

På bilden så har dom installerat 16GB minne på en dator med ett 32-bit OS, varför har dom det när endast 3GB är användbart?

[b]Edit[/b]
Ingen kommer väl tro den här videon antar jag. Resultatet ser fake ut 😀

http://www.youtube.com/watch?v=evHbi5puOcs&feature=related

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Viking1962″]
Ingen kommer väl tro den här videon antar jag. Resultatet ser fake ut 😀

http://www.youtube.com/watch?v=evHbi5puOcs&feature=related%5B/quote%5D
Det där resultatet är fake så det sjunger om det ;-)[/quote]

Tveklöst ja. Jag såg en överklockad Intel 990X x6 på 4.8GHz gjorde testet och den fick 12 nånting vilket är mycket bra. Kan man hoppas att Bulldozer kommer upp i 10-11?

-Boris-
Medlem
-Boris-

Som sagt är det där olika varianter av engineering samples. Tror vi kan förvänta oss annorlunda frekvenser vid release.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu har det snart gått en vecka, var e prestandasiffrorna? 🙄