AMD Bulldozer är idag fortfarande ett stort mysterium, vi har specifikationer och preliminära klockfrekvenser men prestandasiffror ligger ännu i det okända. Man pratade förra året på Hot Chips i mycket grova drag om arkitekturen bakom Bulldozer, och man återvänder i år igen för att visa upp den.

Bulldozer blir företagets första arkitektur byggd från grunden sedan 1999 och är tänkt ska finnas med företaget i flera år att komma. Ariktekturen var först planerad att släppas andra kvartalet i år för konsumenter, och tredje kvartalet för servrar men vart uppskjuten av okänd anledning. Det pratades om en lansering inom 60 till 90 dagar.

Bulldozer måste släppas i slutet av augusti om AMD ska hålla sitt löfte

Nu har det dock varit mycket rykten om en lansering senare fram i tiden, så sent som i slutet av september och även i oktober. Under senaste kvartalsrapporten AMD gav ut sa man även att Bulldozer ska skeppas till sina partners i augusti. Uppgifterna är ännu obekräftade, men man ska i alla fall diskutera arkitekturen på Hot Chips den 19:e augusti.

bulldozer.cpu

Blockdiagram av Bulldozer med 8 kärnor, cacheminne, minneskontroller och nordbrygga

Den nya arkitekturen ska vara byggd med strömeffektivit som högsta prioritet, en punkt där AMD hamnat långt efter speciellt sedan lanseringen av Intel Sandy Bridge. Förutom detta har man optimerat för att kunna få plats med fler kärnor på samma krets vilket gav upphov till en modul-baserade arkitektur, CMT (Cluster Multi-threading). Tanken är att man kombinerar två kärnor för att låta dem dela resurser, eller att låta den ena få tillgång till samtliga resurser när den andra inte används eller behövs.

Vad vi vet är att man sparar in enormt på den totala kretsytan, vad det betyder i teorin är lägre strömförbrukning, högre prestanda när endast ett fåtal kärnor används och något lägre prestanda när samtliga trådar används. AMD har tidigare pratat om en kompromiss där en ”Bulldozer-kärna” har 90% av den prestandan arkitekturen skulle haft om den inte ingick i en modul.

Vad exakt AMD tänker ta upp på Hot Chips vet vi inte men programmet säger; ”Perf Power-Efficient Bulldozer-Core x86-64 Server, WS & Desktop Procs”. Samtliga presentationer på Hot Chips läggs i normalfallet upp på sidan så vi hoppas ha ännu fler detaljer om Bulldozer den 19:e augusti.

Källa: Hot Chips

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

för server säkert kanonbra.
frågan är spel prestanda i framförallt BF3 😉