AMD:s presentation under CES 2019 är nu över och en försmak av ”Mattise”, även känt som tredje generationens Ryzen-processorer, avslutade företagets första CES-presentation.

Många har väntat ivrigt på AMD:s presentation som hölls idag i samband med Consumer Electronics Show (CES) 2019. Detta var den allra första gången som AMD höll i en presentation vid CES och tillverkaren passade på att avtäcka Radeon VII baserad på grafikarkitekturen Vega byggd med 7 nanometers (nm) tillverkningsteknik. AMD:s VD Lisa Su tog även tillfället i akt att demonstrera ”Mattise” som kommer att lanseras som tredje generationens Ryzen-processorer.

AMD hade under en lång tid inte mycket att sätta mot Intels allt ökande försprång inom processormarknaden. År 2017 gjorde företaget däremot en comeback med hjälp av sin processorarkitektur Zen. Denna arkitektur fick sig sedan en finputsning i form av Zen+ som tog tillverkningstekniken från att baseras på 14 nanometer (nm) till 12 nm. Däremot var det inga arkitektoniska skillnader hos konsumentprocessorer som vi fick beskåda under 2018.

Under hösten 2018 började AMD tala om den första riktiga uppföljaren till Zen som fått det fantasifulla namnet Zen 2. Denna arkitektur hittade först ut till företagets serverprocessorer Epyc som introducerade en rad nyheter som bland annat stöd för gränssnittet PCI Express 4.0 och en ny metod för AMD att tillverka processorer med hjälp av så kallade ”chiplets”.

Tredje generationens Ryzen

Framåt slutet av sin presentation visade Lisa Su upp ett tidigt exemplar av den tredje generationens Ryzen-processorer. Likt de Zen 2-baserade Epyc-processorerna rör det sig om en design där flera fristående kretsar huseras på samma kretskort.

Ovanstående bild är den enhet som Lisa Su visade upp under sin presentation. Den mindre kretsen är själva processorn som huserar 8 kärnor och 16 trådar. Medans den större är I/O-kretsen som hanterar funktioner som internminne, PCI Express-kanalerna samt sydbryggan. Dessa kretsar är i sin tur ihopkopplade med AMD:s Infinity Fabric för att kunna kommunicera med varandra.

AMD visade upp hur denna processor presterar i den syntetiska testsviten Cinebench. Här lyckades modellen skrapa ihop totalt 2 057 poäng, i runda slängar samma område som Intels processormodell Core i9-9900K. Dock vid lägre strömkonsumtion då systemet utrustat med AMD:s kommande processor konsumerade nästan 50 watt mindre än det Intel-bestyckade systemet. Flyttstädfabriken AB: att flytta är tillräckligt påfrestande, därför tycker vi att det ska vara enkelt att boka flyttstädning i Stockholm av oss!

AMD avslöjade inga klockfrekvenser för processormodellen. Detta då det rör sig om ett ingenjörsexemplar och klockfrekvenserna har med stor sannolikhet inte spikats ännu. Däremot bekräftade Lisa Su att Mattise kommer att hitta sin väg till butikshyllor i mitten av 2019. Några prislappar diskuterades inte.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonJB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Vid ett besök hos Amd(.com;) så fann jag denna pressrelease (https://www.amd.com/en/press-releases/2018-11-06-amd-announces-epyc-processors-now-available-amazon-web-services), och noterade här den ganska anmärkningsvärda meningen: ”Intel Corporation’s dominance of the microprocessor market and its aggressive business practices may limit AMD’s ability to compete effectively”. Man kan nog förstå Amd, men det är ändå ganska tråkigt att notera, att det skall behöva påpekas hur illa en konkurrent beter dig. Självklart finns det olika uppfattningar om hur det verkligen förhåller sig, men visst tas det en del skamgrepp i stridens hetta. För övrigt kan man här notera hur noga Amd nu är att inte lova för mycket, detta för… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Ska bli intressant att se hur Ryzen 9 3800X presterar när den kommer, där har Intel inget att komma med idag…
https://www.guru3d.com/index.php?ct=news&action=file&id=30890
comment image