AMD ska ha börjat tester av Ryzen-processorer i mellan- och budgetsegmentet som ska ta sig an Core i3 och i5. Lanseringen av Zen verkar även vara stundande.

AMD sägs ha påbörjat tester av fyrkärniga processorer ur Ryzen-familjen. Dessa med 4 kärnor och 4 trådar, alltså utan multithreading. Processorer som förmodligen är menade att ge Intels Core i3 och Core i5-processorer en fajt i mellan- och budgetsegmenten.

Dessa processorer kommer att, likt de tidigare uppvisade Ryzen-processorerna att vara överklockningsbara på alla moderkort med X370 eller B350 chipset. Strömförbrukningen sägs ligga på endast 45 Watt. Något som är väldigt imponerande då alla dessa processorer sägs komma med klockfrekvenser på minst 3,4 gigahertz. Särskilt intressant skulle dessa modeller kunna bli för spelare. Spel drar sällan större nytta av fler än fyra CPU-trådar och förhoppningsvis kan lägre effektförbrukning borga för högre överklockningar och fin enkeltrådsprestanda.

Någon form av turbofrekvens finns inte satt av AMD. Då den nya arkitekturen kommer att använda sig av tekniken Extended Frequency Range (XFR). Detta låter systemet på egen hand trycka frekvenserna högre och högre så länge det finns kylningskapacitet till det.

Pure Power & Precision Boost

Tillsammans med XFR så kommer även två andra funktioner kallade Precision Boost och Pure Power. Pure Power fungerar på så sätt att tack vare temperatur- och voltövervakning på processorerna så ska Pure Power se till att processorn drar den minsta möjliga mängden ström vid varje tillfälle. Vare sig det är under spelsessioner eller internetsurfning.

Precision Boost jobbar i tandem med Pure Power och ser till att Zen-kärnorna har den maximala klockfrekvensen som är möjlig för arbetslasten i fråga.

AMD Zen ska vara lanserat före 3:e mars

Vi har under den senaste tiden fått se olika moderkortstillverkares produkter för AM4-plattformen. Nu verkar det som att de tillhörande processorerna inte är långt borta. Läsare på Anandtech.com lyckades hitta ett meddelande från AMDs planerade presskonferens på Game Developer Conference. I meddelandet kan man läsa ”Följ med AMD:s team av spelingenjörer på en introduktion av nyligen våran nyligen lanserade Ryzen-CPU”.

Efter ungefär ett år av rykten och spekulationer kan vi alltså snart komma att se CPU-kriget dra igång på riktigt.

UPPDATERING: Sedan artikelns publicering har CanardPC tagit bort bilden som ursprungligen länkades i artikeln. De 4-kärniga Ryzen-processorerna med 4 trådar kommer att få ett TDP runt 65W och inte 45W. https://twitter.com/CPCHardware/status/819435019588567040 Även bilden från AMD som tyder på att Ryzen skulle vara lanserat innan 3:e mars har nu dykt upp i en annan form som inte indikerar på en lucka för lanseringsdatumet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonAMD73ZappThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Bara en liten notering, ni har skrivit ”nyligen” två gånger i artikeln. 😉

Med tanke på nyheten, det borde väl bli dags att prisdumpa FX-serien snart?

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Mikael, är det ett rykte från youtube kanalen ”RedGamingTech”?

Låter onekligen lite tokigt om man betänker att Intel nu kommer att ha HT även på budgetsegmentet,

Ryzen är AMD’s efterföljare till deras tidigare FX serie vilket betyder prestanda.

Summa summa, ett rykte blir aldrig bättre än ursprungsryktet 😉

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Är intressant det här, CanardPC har ”inte” tagit bort ursprungsposten, däremot så var länken fel här. Kom in för att ge den korrekta samt påtala felaktigheter och korrigera mig själv. CanardPC har ”inte” angivit något TDP över huvudtaget, TDP har däremot wccftech angivit. Wccftech som ju är en känd ryktessida som ibland mellan ryktena lyckas träffa rätt, även en mytoman kan ibland ha rätt! CanardPC, har från deras sida bestämt förnekat all kännedom om en 45W variant, ja dom har inte ens nämnt något TDP då det inte var känt för dom, inte då och inte nu! Däremot så har… Läs hela »

Zapp
Medlem
Zapp

Blir spännande att se hur de står sig mot 7600K då? (prestanda per kärna)

AMD73
Medlem
AMD73

Snart kanske folk börjar klaga på mitt nick igen. Det görs bara om AMD har
något bra haha. Nu längtar man väldigt mycket efter RYzen.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Förresten, blir det en lansering före den 3’e Mars???

comment image