AMD har nu gått ut med ett kort uttalande angående de rapporter om Ryzen 7000-processorer som ska ha fysiskt skadats efter att ha blivit matade med för hög spänning.

Under de senaste veckorna har det börjat trilla in allt fler rapporter som Ryzen 7000-användare vars processorer kastat in handduken till synes utan anledning. Rapporterna menar att processorerna ska ha tagit fysisk skada efter att moderkortens BIOS inte haft voltnivåerna under kontroll. Något som ska ha lett till att enheterna mottagit faktiska brännskador i värsta fall.

Asus har redan gjort ett officiellt uttalande. De har även gjort tidigare BIOS-upplagor otillgängliga och ersatt dessa med en ny version med mer restriktiv volt. Även andra tillverkare som MSI och Gigabyte har ersatt de BIOS som tidigare funnits tillgängliga.

Nu har AMD gjort ett uttalande angående debaclet. Dessvärre ger det inte mycket till svar angående vad som kan ha gått fel. AMD säger till Anandtech att de är ”medvetna om de rapporter som menar att för hög volt under överklockning kan ha skadat processorsocklar och kontakterna på processorerna”. Vidare nämner AMD att man arbetar tillsammans med sina samarbetspartners för att bättre se till så volten som kan levereras inte överskrider nivåerna produkterna är specificerade för. Avslutningsvis nämner AMD att de som drabbats av dessa problem bör kontakta AMD:s kundsupport.

Asus Gigabyte Ryzen 7000X3D Ryzen 9 7950X3D Ryzen 7 7800X3D

Till viss del låter det som att AMD lägger mycket av skulden på just överklockning. Å andra sidan verkar det som att företaget inser att det funnits okända fel hos antingen moderkortsdesigner eller BIOS-upplagor. Några av de rapporter som dykt upp menar att problemen kommit efter att tekniker som Precision Boost 2 och AMD EXPO använts. Alltså överklockningsfunktioner AMD själva tagit fram och erbjuder sina kunder.

Exakt hur detta kommer att gå återstår att se. I dagsläget är det inte någon större grupp användare som rapporterat dessa problem. Förhoppningsvis får de den hjälp de behöver från AMD och moderkortstillverkare.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid