Framtida grafikkort har mer eller mindre bekräftats bli mer strömtörstiga av AMD. Detta då högre prestanda är ett ständigt krav samtidigt som underliggande teknologier inte hinner med i samma takt.

Under en längre tid har olika rykten om potentiella TDP-värden för nästa generations grafikkort från både AMD och Nvidia cirkulerat. Nu har AMD mer eller mindre bekräftat att framtida grafikkort kommer att ha högre TDP-värden än dagens modeller.

Informationen kommer från AMD:s Sam Naffziger som i en intervju med Tom’s Hardware går igenom frågan om ifall vi kommer att se alltmer strömtörstiga grafikkort i framtiden. Enligt Naffziger ökar kravet på allt högre spelprestanda och beräkningskraft. Dock hänger underliggande teknologier inte med snabbt nog för att hålla ner strömförbrukningen.

Detta innebär att Naffziger ser en trend där TDP-värden kommer att fortsätta öka. Detta i takt med att man måste hålla jämna steg med konkurrensen och till exempel nya tillverkningsprocesser inte färdigställs lika snabbt nu som förr. Han nämner även att AMD fortsätter lägga fokus på effektivitetsoptimering och tekniker som ska hålla nere strömförbrukningen. Däremot kanske de inte är tillräckliga för att hålla siffrorna nere när till exempel Nvidias Geforce RTX 40-serie lanseras och man måste möta de grafikkorten med egna modeller.

Exakt hur höga siffror vi kommer att se med nästa generations grafikkort återstår att se. Hur pass snabbt de ökande siffror Naffziger lagt märke till kommer att stiga är också det något som framtiden får utvisa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid