AMD har börjat skeppa Llano till sina partners och är redo för att lansera sin nya Fusion-arkitektur under juni/juli månad. AMD har som mål att skeppa 3 miljoner Llano-kretsar under tredje kvartalet i år och stå för hela 40% av företagets totala försäljning av processorer, skriver branschtidningen Digitimes som varit i kontakt med moderkortstillverkarna.

AMD:s första Fusion APU:er Ontario och Zacate tog verkligen marknaden med storm och blev en dundersuccé då kretsarna kannibaliserade AMD:s bärbara andelar och numera står för 50% av företagets totala försäljning på den bärbara marknaden, efter bara 3 månader något som normala fall inte händer på IT-marknaden så fort. Nu sätter företaget samma hopp på Llano, och även moderkortstillverkarna tror att Llano blir företagets come-back efter många år som ett andrahandsval på marknaden.

Llano_APU1

Enligt moderkortstillverkarna hoppas AMD skeppa 3 miljoner Llano-baserade kretsar under tredje kvartalet i år vilket i dagsläget skulle vara 40% av AMD:s totala försäljning av processorer. Flera tillverkare har sagt under flera månaders tid att man tror Llano kommer påverka PC-marknaden märkbart, och samma källor håller fast vid att Llano har en god chans att öka AMD:s marknadsandelar från ~20% till närmare 30% under 2011.

Asus, Gigabyte och MSI säger att de alla har flera moderkort designade för Llano, och då Llano ska leverera tillräckligt hög och balanserad CPU/GPU-prestanda väntas det att Intel kommer behöva sänka priset på sina produkter. AMD:s 28nm APU:er Krishna och Wichita som ska ersätta Zacate, respektive Ontario har tryckts ut och lanseras i slutet av detta år om allt går som planerat.

Hur bra Llano faktiskt är, och hur mycket det kommer hjälpa AMD är i verkligheten svårt att uttala sig om innan vi har någon prestandainformation nära till hands, men i den här videon som läckt ut ställer AMD sin kommande Llano A8-3510MX för bärbara med 4 kärnor på 1.8 GHz / 2.5 GHz Turbo Core med 400 shaderprocessorer och totalt 45W TDP, mot Intel Core i7 2600K som används på det stationära segmentet med ett TDP-värde på 95W.

Som i tidigare tester väljer AMD att fokusera hårt på sin integrerade grafikdel som onekligen ser ut att bli sällsynt kraftig. Men samtidigt vet vi fortfarande väldigt lite om kretsarnas CPU-prestanda, men som med sina Phenom II-gener med största sannolikhet inte blir fullt lika imponerande.

Vad som är viktigast för konsumenter återstår att se, men AMD verkar tro att man hittat rätt recept för att nå en bredare målgrupp. 

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonViking1962TempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Hoppas det blir en framgång för AMD! Det behöver vi konsumenter. Är väldigt intresserad av att se hur hybrid crossfire funktionen kommer att fungera i stationära datorer.

Tempel
Medlem
Tempel

AMD har ju gjort stora framsteg med sin crossfire bland vanliga kort och där man idag har ledningen. Får man hoppas på liknande utveckling med hybrid? Mycket nyfiken på vad det blr för prestandaboost.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote]och samma källor håller fast vid att Llano har en god chans att öka AMD:s marknadsandelar från ~20% till närmare 30% under 2010.[/quote]

Står det inte fel där Jacob? 2010 har ju redan varit