AMD kommer under fjärde kvartalet lansera sin mikroarkitektur Bobcat med fokus på den mobila marknaden. Tillverkaren har slagit sig på bröstet och talat om en arkitektur kapabel att arbeta med under 1 watts strömförbrukning, men man säger sig inte vara intresserade av att konkurrera med ARM.

ARM mikroarkitekturen används av flera stora kretstillverkare för att utveckla systemkretsar och processorer för smartphones och tablets, två marknaden som AMD idag inte är beredda att ge sig in på.

Anledningen säger företagets vd Drik Mayer är att marknaden är mindre än den man har idag på PC och servermarknaden, samtidigt som antalet konkurrenter är betydligt fler med aktörer som Qualcomm, Broadcom och Texas Instruments.

I en intervju med Fortune Magazine kommenterade Mayer följande på frågan om man skulle bli en framtida konkurrent till ARM.

I don’t foresee that day coming in the near term, and I’ll tell you why. First of all, when we consider which areas to approach, we look at markets, we look at the technology capabilities we have, and we try to find an intersection point that really represents really big opportunities. As I’ve said, by far the biggest business opportunity we’ve got is in PCs and servers.

Samtidigt avslöjar Mayer att AMD med sitt fokus på bärbara datorer är väl medvetna om den växande tabletmarknaden, en marknad som man förmodligen kommer att ge sig in på när den växt sig större och AMD har rätt resurser för att bidra med en effektiv plattform.

Apple iPad använder sig också av en ARM-baserad systemkrets kallad Apple A4

Bobcat kommer som väntat att bli fokuseras på ultramobila datorer och netbooks. Men det känns bara som en fråga om tid innan vi ser AMD-tablets på marknaden, smartphones verkar dock inte finnas i diskussionerna ännu.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid