Det är inte bara konsoltillverkare som anlitar AMD för skräddarsydda kretsar – det röda laget kan snart designa processorer åt den kinesiska regeringen.

AMD lägger inte alla ägg i en korg, utan har samlat på sig ett antal värdefulla kontrakt som leverantör av skräddarsydda processorer, utöver sin ordinarie komponentförsäljning. Det innefattar bland annat alla de stora spelkonsoltillverkarna, och enligt uppgifter till Forbes kan AMD snart även få ett viktigt kontrakt i Kina.

Skräddarsydda regeringsdatorer med AMD-kisel

Den kinesiska regeringen vill nämligen kunna ha ett slutet ekosystem med både hårdvara och mjukvara, för användning inom publika institutioner, regeringsdepartement och företag. Och snarare än att använda ARM-lösningar eller uppfinna hjulet på nytt kan man istället komma att anlita AMD för att ta fram skräddarsydda kretsar, ett kontrakt som uppges vara värt 293 miljoner dollar.

AMD ska ha startat ett gemensamt dotterbolag tillsammans med det statligt ägda investeringsbolaget Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co,. Ltd (THATIC), men man har inte lämnat några kommentarer om vilken typ av processor eller processorer som kommer utvecklas för ändamålet.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Martin TMorkulGustav GagerMoNsTeR Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MoNsTeR
Medlem
MoNsTeR

AMD:s aktie gick upp över 50% idag

Morkul
Medlem
Morkul

Detta kan ju allvarligt talat bli AMDs undergång. Många företag och myndigheter runtom i världen vill inte ha och göra med företag som leverantörer till kinesiska regeringen, speciellt inte när det gäller skräddarsydda lösningar.

Finns ju till och med risk för att AMD kommer att beläggs mad importförbud till vissa länder, inklusive USA, beroende på vad dessa skräddarsydda lösningar är för något. Är det någon typ av militär eller underrättelsetjänst som prylarna är ämnade för kan det bli extremt svår konsekvenser.

Gustav Gager
Admin

Det verkar handla om SOCs för denm kenisiska marknaden och desa är baserade på x86. AMD kommer nog själva inte att göra något utan AMD är nog mest där för sin x86 licens och att leasa ut ZEN.

Morkul
Medlem
Morkul

Glöm inte bort att Intel, nVidia och AMd redan är belagda med export embargo av ”High End Chips” till Kina (Finns även några andra länder som är inkluderade).

Ja nu är det endast server SoC vi pratar om med flera stora amerikanska företag har faktiskt redan börjat reagerat negativt på dealen. Hoppas det går bra, vem vet kanske AMD får kapitalstark kinesisk ägare slutändan och faktiskt kan konkurrera med Intel och nVidia. Tror dock deras försäljning kommer sjunka på västliga marknaden då.

martinot
Medlem
martinot

Underbart. Då kan de ju kinserna bygga in övervakning och filterfunktioner direkt på processornivå. Helt klart något för NSA att ta efter. Nu ligger kineserna främst.