Ultrabooks är Intels slagord på den ultratunna datorn och nästa stora steg inom datorindustrin. Det väntas lanseras runt 75 Ultrabooks under året baserade på Intel, men även AMD ska ha en hel del på gång dock under ett annat varumärke.

Ultrabook är Intels varumärke och det är även Intel som håller i trådarna bakom hur en Ultrabook ska vara. Allt från externa mått, till vikt, batteritid och i viss mån funktioner dikteras därför av Intel. Ultrabook-konceptet är ett välkommet tillskott till marknaden där vi i flera år haft mer eller mindre samma bärbara dator som vi alltid haft.

AMD har vi än så länge inte hört någonting konkret ifrån gällande konceptet och när NordicHardware väl ställt frågan har vi bara möts av tystnad. Digitimes rapporterar att AMD har någonting liknande på gång, men då datorer med AMD under skalet inte kan kallas Ultrabook fick det bli Ultrathin. När Intel lanserar Ivy Bridge i april väntas Ultrabooks i genomsnitt ligga på 799 – 999 dollar. AMD:s motsvarighet ska lägga sig 10 – 20 procent under denna summa.

Vad exakt en Ultrathin (alltså en tunn dator med AMD) blir är ännu oklart. Men det talas om att AMD inte ska ha riktigt så hårda restriktioner som Intel har, vilket har gett tillverkarna större valmöjligheter. Vi kan tycka att större valmöjligheter för tillverkarna är på både gott och ont i det här fallet, men det beror även helt på hur löst AMD satt specifikationerna på en Ultrathin.

Liknande datorer med AMD dyker upp senare under året

AMD har alltid haft det svårt att få tillverkare att tro på deras plattformar, speciellt på den mobila sidan. Men det ska redan finnas runt 20 enheter planerade under året, vilket kan jämföras med Intels 75. Namnen som specifikt nämns ska ha omfamnat AMD:s motsvarighet till Ultrabook är HP, Acer och ASUS. De nya datorerna från AMD kommer att utrustas med en 17W-variant av deras kommande Trinity APU och bör därmed dyka upp under sommaren.


Relaterade nyheter:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
thisJacob HugossonSwedish BerserkMean MachineMartin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
zowix
Medlem
zowix

Det ser jag framemot att få veta mer om

Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Hoppas AMD inte har samma krav på skinande aluminium som Intel verkar ha. Hellre svart plast än kitschig metall.

Martin L
Medlem

AMD, AMD.. Ultrathin och Lightning Bolt.. Men det är klart, dom kanske är ute efter att skapa förvirring.

Jag har också svårt att tro att man kan få till en bra dator i den här klassen utan att använda metall. Värmeledningen hjälper till rätt mycket. Alternativet är mer fläktar man det är inte någon bra lösning.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Undrar vad de kommer döpa plattformen till. Ultrabooklet, eller kanske Superbook?

Svensken
Medlem
Svensken

Helt klart spännande. Specifikationerna får för min del gärna vara mer ”lösa” bara de håller samma profil som Ultrabooks.

this
Medlem
this

[quote name=”smartidiot89″]Jag tror inte AMD kommer döpa dem till något speciellt. De vill nog bara ha lika tunna och stilrena datorer som Intel på butikshyllorna där större delen av konsumenterna köper sina datorer. När man väl har en dator i handen spelar det ingen roll om den kallas notebook eller Ultrabook.[/quote]Word på den. I slutändan gäller det ju bara att kunna erbjuda lika tunna och smidiga datorer som Intel. Däremot får de gärna skynda sig lite för jag vet inte om jag kommer att orka vänta till sommaren, Ivy Bridge lär ju dyka upp till April åtminstonde. Det är väl… Läs hela »