AMD bekräftar idag att man börjat skeppa nya APU-kretsar för bärbara datorer i form av processorserien ”Richland”. De nya APU-kretsarna tillverkas med 32 nanometerteknik och ska vara märkbart strömeffektivare än tidigare modeller i AMD:s A-serie baserade på Trinity-arkitekturen.

Den nya Richland-arkitekturen är i grunden snarlik Trinity med ett liknande upplägg med två till fyra CPU-kärnor med Piledriver-arkitekturen samt en grafikdel byggd kring AMD:s VLIW4-arkitektur. Genom att implementera en smartare 32-bit mikroprocessor för att hantera kretsarna energisparfunktioner och samtidigt lägga in en effektivare och mer avancerad styrning av de dynamiska klockfrekvenserna har man både ökat prestandan och sänkt förbrukningen.

rich

Bland annat kan man bättre optimera sin boostteknik för att öka GPU- resp. CPU-frekvenser beroende på vilken del av APU-kretsen som är den största flaskhalsen.

Enligt AMD har man med Richland lyckats sänka energiförbrukningen med 17 procent vid viloläge samt 38 procent vid uppspelning av 720p video, detta i en jämförelse mellan nya AMD A10-5750M (2,5 GHz) och den äldre Trinity-baserade kretsen A10-4600M (2,3 GHz).

rich3

Trots att de nya medlemmarna i Richland-familjen bygger på samma grundarkitektur och tillverkningsteknik har AMD lyckats höja frekvenser på både CPU och GPU jämfört med föregångarna i Trinity. Detta utan att det specificerade TDP-värdet ökats från 35 watt. Toppmodellen AMD A10-5750M kommer även med stöd för snabbare DDR3-1866 minne som märkbart bör gynna den integrerade grafikdelen.

Som vanligt har AMD även spetsat produktnamnen och trots att grafikdelarna i Richland är närmast identiska med sina föregångare döps de nu om till medlemmar i Radeon HD 8000-serien. Positivt är däremot att kretsarna kommer fungera i DualGraphics-konfigurationer med mobila grafikkort ur Radeon HD 8000-serien.

rich4

Vi hittar även stöd för GPU-accelererad geststyrning samt Screen Mirror för att trådlöst skicka en video signal till en kompatibel DLNA-mottagare vidare till en TV.

rich2

AMD:s första Richland-processorer med 35 watts energiförbrukning kommer att börja dyka upp i datorer inom kort. Modeller med lägre energiförbrukning på 17 resp. 25 watt väntas hitta ut på marknaden under första halvåret. Redan innan årsskiftet ska AMD planera en lansering av nästa generations APU-kretsar, då med namnet Kaveri som kommer med ny Steamroller CPU-arkitektur, Graphics Core Next grafikdel och tillverkas med effektivare 28 nanometerteknik.

Relaterade artiklar:


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Oldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Hoppas bara nu att våra butiker inte enbart säljer ”slaktade” varianter med HD7670M kretsar installerade samt ger rätt prislapp i butik.

Gör ont i hjärtat när man finner A10-4600M+HD7670M kosta ca 500kr mindre än modeller utan diskret grafik.