AMD har nyligen avslöjat att deras första Fusion APU-kretsar sålt som smör i solsken. Nu börjar samtidigt rapporterna dugga kring nästa generations Fusion-plattform för mellanklassmarknaden. Enligt säkra källor ska moderkort för Fusion A-serien av processorer (Llano) ska vara på väg ut till pressen de närmaste veckorna och då med stöd för USB 3.0 och Hybrid CrossFireX.

Llano-arkitekturen som bygger på AMD:s klassiska K10.5 CPU-kärnor ska bjuda på en hel del nyheter. Den stora skillnaden mot dagens Phenom-processorer är förutom namnet även den inbyggda grafikdelen. Med upp till 400 streamprocessorer och DirectX 11-stöd har AMD satsat hårt på grafisk prestanda i sina nya mellanklasskretsar. Men även CPU-kärnorna är optimerade och ska bland annat stödja Turbo Core 2.0 för automatisk överklockning av processorkärnorna.

Fusion A-serien av APU-kretsar kommer att lanseras någongång under sommaren och med dessa dyker det även upp två dedikerade styrkretsar, AMD A75 samt AMD A55. Den förstnämnda som är prestandakretsen av de två är den första styrkretsen på marknaden med certifiering för SuperSpeed USB 3.0-standarden. Moderkort med A75-styrkretsen kommer att utrustas med inte mindre än 4 st. USB 3.0-anslutningar och 6 st. SATA 6,0 Gbps anslutningar, direkt kopplade till styrkretsen utan några externa kontrollerkretsar.

Llano_APU2

AMD A55-styrkretsen blir en nedtonad modell som får nöja sig med standardformaten USB 2.0 samt SATA 3,0 Gbps, något som givetvis kan utökas efter moderkortstillverkarnas eget tycke, men då med externa kontrollerkretsar.

Vi kan även bekräfta att AMD:s nya styrkretsar stödjer Hybrid CrossFireX. En grafikkortsteknik som länge varit på tapeten och som AMD tidigare indikerat ska dyka upp med Llano. Exakt hur Hybrid CrossFireX ter sig på Llano-plattformen är oklart, men tekniken kommer tillåta processorernas integrerade GPU arbeta tillsammans med diskreta grafikkort för att nå högre grafikprestanda.

De första testplattformarna för media väntas levereras under de kommande veckorna men lanseringen av AMD Fusion A-familjen ser ut att ske först i juli eller så sent som i augusti. Det slutgiltiga lanseringsdatumet väntas inte spikas förrän i ett senare skede.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris-TempelSwedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Hoppas Hybrid CrossFireX fungerar i stil med Virtu, att det diskreta grafikkortet mer eller mindre kan stängas ned när det inte används/behövs.

Svensken
Medlem
Svensken

Ser riktigt smarrigt ut detta. Är också sugen på att se hur Hybrid CrossfireX funktionen fungerar. Hoppas AMD lyckas med Llano nu!

Tempel
Medlem
Tempel

Skall bli intressant att se specarna på de nya chipseten. Men riktigt intressant blir det inte förrens Llanos uppföljare Trinity kommer. Bulldozer cores känns på nått sätt roligare än K10 cores…

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Tempel”]Skall bli intressant att se specarna på de nya chipseten. Men riktigt intressant blir det inte förrens Llanos uppföljare Trinity kommer. Bulldozer cores känns på nått sätt roligare än K10 cores…[/quote]

Japp och det för genast in mig på nästa fråga. Kan Trinity bli pinkompatibel med Llano?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”Tempel”]Skall bli intressant att se specarna på de nya chipseten. Men riktigt intressant blir det inte förrens Llanos uppföljare Trinity kommer. Bulldozer cores känns på nått sätt roligare än K10 cores…[/quote]

Japp och det för genast in mig på nästa fråga. Kan Trinity bli pinkompatibel med Llano?[/quote]

Antagligen inte, namnet antyder att nordbryggan blir mer integrerad i processorn, det lär nog också vara dags då. Får se hur det blir då det skulle vara väldigt olikt AMD med en så kortlivad plattform.

Tempel
Medlem
Tempel

Dom har ju haft en del kortlivade socklar förut, 939 och 754 hängde ju inte med länge.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”-Boris-”]
Antagligen inte, namnet antyder att nordbryggan blir mer integrerad i processorn, det lär nog också vara dags då. Får se hur det blir då det skulle vara väldigt olikt AMD med en så kortlivad plattform.[/quote]
Varför skulle inte Trinity kunna vara pin-kompatibel med Llano? Llano ska ju komma med hela nordbryggan inkl. PCI-E integrerad så moderkorten kommer ju bara ha en sydbrygga precis som Intel LGA 1156/1155.

Tempel
Medlem
Tempel

Kanske blir en FM1+ av det hela när Trinity kommer. Nån som har koll på hur många PCIe banor som sockeln stödjer eftersom nordbryggan är integrerad så måste ju alla banor dyka upp redan i sockeln.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”-Boris-”]
Antagligen inte, namnet antyder att nordbryggan blir mer integrerad i processorn, det lär nog också vara dags då. Får se hur det blir då det skulle vara väldigt olikt AMD med en så kortlivad plattform.[/quote]
Varför skulle inte Trinity kunna vara pin-kompatibel med Llano? Llano ska ju komma med hela nordbryggan inkl. PCI-E integrerad så moderkorten kommer ju bara ha en sydbrygga precis som Intel LGA 1156/1155.[/quote]

Helt rätt. Jag är inte alls med på varför jag fått för mig något annat. Tack för rättelsen. 🙂
Ser därmed ingen som helst anledning till varför Trinity inte skulle vara pinkompatibel. 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Tempel”]Kanske blir en FM1+ av det hela när Trinity kommer. Nån som har koll på hur många PCIe banor som sockeln stödjer eftersom nordbryggan är integrerad så måste ju alla banor dyka upp redan i sockeln.[/quote]Det finns ingen information som är bekräftad på den fronten men gissningsvis 16 st PCI-E 2.0. Sydbryggorna till Llano kommer i alla fall med 4 st samma är fallet med kommande 900-seriens sydbryggor.[quote name=”-Boris-”]Helt rätt. Jag är inte alls med på varför jag fått för mig något annat. Tack för rättelsen. 🙂Ser därmed ingen som helst anledning till varför Trinity inte skulle vara pinkompatibel.… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″]Du kanske förväxlade Trinity med uppföljaren Bulldozer ”Komodo” med 10 kärnor och med nordbryggan integrerad? Där kommer nog kompatibiliteten med AM3+ inte vara närvarande vilket är varför jag och många andra tycker det är lustigt att AMD inte släppte en ny sockel i samband med Bulldozer/Zambezi.[/quote] Jag tror svaret är rätt enkelt. För att få ut Bulldozer i tid tänkte de köra på AM3. Alldeles för sent ändras beslutet att de ska ha högre krav på sockeln än vad AM3 klarar, så när de redan halvt brutit kompatibiliteten med AM3 så har de för kort tid för att hinna… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Att använda nästa generation Bulldozer i samma sockel som Llano har jag aldrig tänkt på faktiskt, det borde kunna vara möjligt men vi får se… Bulldozer gen.2 kommer med integrerad PCI-E samt tri-channel minne dock så tyvärr tror ja på en ny sockel där 🙁

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″]Att använda nästa generation Bulldozer i samma sockel som Llano har jag aldrig tänkt på faktiskt, det borde kunna vara möjligt men vi får se… Bulldozer gen.2 kommer med integrerad PCI-E samt tri-channel minne dock så tyvärr tror ja på en ny sockel där :sad:[/quote] Men Tri-channel vet vi väl inget om? Det skulle komma på till server. Men frågan är om det blir till desktop. Då måste de känna att de kan maxa en minneskontroller med dubbla DDR3 1866MHz först. Med tanke på hur liten skillnad det är när man går upp till DDR3 1333MHz från DDR2 800MHz… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Ja vi får väl se hur det blir, kärnan kommer vara kapabel till tri-channel minne sen om det faktiskt behövs eller kommer till desktop blir väl en annan femma precis som du säger.