AMD har nu avslöjat lite mer prestandadetaljer kring sin kommande desktopprocessor Llano. Under en presentation vid AMD Technical Forum and Exhibition i Taipei berättade AMD:s Chris Nolan att den inbyggda grafikkretsen i Llano ska vara kapabel att nå upp till 500 GFLOPS beräkningsprestanda.

Uttalandet kom under en presentation av Llano där AMD visade upp hur kretsen spelade upp ett högupplöst videoklipp, samtidigt som en flertrådad SuperPi-kalkylation och N-Body simulering pressade både CPU och GPU ordentligt.

För att få lite perspektiv på siffran 400-500 GFLOPS som Chris Nolan, verksamhetschef och vd vid AMD Computing Solitions Group, nämnde under presentationen kan vi kika på marknadens nuvarande diskreta mellanklassgrafikkort.

Annons
Grafikkort/APU Streamprocessorer Tillverkningsteknik GigaFLOPS
NVIDIA GeForce GTS 450 192 40nm 620
AMD  Radeon HD 5570 400 40nm 520
AMD Llano APU ? 32nm SOI
~500
NVIDIA GeForce GT 430 96 40nm 269
AMD Radeon HD 5450 80 40nm 104
104

AMD Llano kommer som bekant att lanseras för desktopmarknaden i mitten av nästa år, vilket alltså betyder att det lär dröja ett tag innan kretsarna finns i några datorer. Men trots detta är det lite spännande att se hur AMD i teorin tar helt död på grafikkort i prisklassen 500 kronor eller lägre. Man är även uppe och nosar på den teoretiska beräkningskraften i AMD Radeon HD 5570 som är ett grafikkort med en prislapp på mellan 600-800 kronor.

llanoblock
AMD Llano APU (bildkälla: PCper.com)

Exakt hur dessa teoretiska prestandasiffror visar sig i verklig användning – som spel och andra krävande applikationer – är inte lika lätt att fastställa. Men det står utom tvivel att AMD gör sig beredda på att offra stora delar av sitt budgetsegment av diskreta grafikkort, samtidigt som man tvingar NVIDIA att se över sitt produktsortiment.

Se Chris Nolans presentation här nedan;

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonCalatheaAnton KarmehedfackamatoMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Har för mig att jag läste någonstans att den skulle ha HD5600 liknande prestanda. Detta är riktig information från AMD så detta är ju det som lär gälla. Oavsett är det imponerande GPU prestanda i en integrerad lösning som denna. Synd bara att Liano har blivit försenad till Q3 2011.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Tvivlar på att de gör någon extrem offring av billiga dedikerade grafikkort ändå, är trots all en del användare som kör Intel också. En ganska stor del, skulle man kunna säga. 🙂

fackamato
Medlem

Detta kanske är imponerande idag, men Q3 2011 så lär det inte vara direkt imponerande tror jag.

Marcus Heinemo
Medlem

Skulle Intel göra gpus som kan konkurrera med AMD’s integrerade? Det tror jag när jag ser det 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Calathea”]Skulle Intel göra gpus som kan konkurrera med AMD’s integrerade? Det tror jag när jag ser det :)[/quote]
Sandy-Bridge kommer med HD5450-liknande prestanda. Men GPU:n i Zacate kommer ligga på ungefär samma nivå och Llano spelar i en helt annan liga men Intel har ryckt upp sig och kommer faktiskt med en vettig GPU-lösning.

Enligt Fudzilla kommer Ivy-Bridge med 24 EU:s(12 i Sandy-Bridge) så då kan vi se en dubblering i prestanda.