När vi avslutade teståret 2012 med en jämförelse av grafikkort i premiumsegmentet noterade vi att AMD och Radeon HD 7970 uppvisade problem med så kallad microstuttering. Ett fenomen företaget nu indirekt bekräftar och härleder till dåligt optimerade minneshantering i sina grafikdrivrutiner.

Under hösten har flera rapporter om problem med renderingstider i AMD:s nya Radeon HD 7000-serie av grafikkort dykt upp på internet. Med oregelbundna renderingstider för bildrutor (frames) i spel har det gett upphov till fenomenet microstuttering där bilden kan upplevas ryckig och ojämn trots höga fps-medelvärde.

Vi undersökte problemet noggrant i vår jämförelse av grafikkort med AMD Radeon HD 7970 och Nvidia GeForce GTX 680 grafikkort och kunde konstatera att problemet mycket väl fanns. Även om det inte visade sig i alla tester och fenomenet inte alltid uppmärksammas av användaren var det tydligt att AMD hade mer problem med renderingstiderna än konkurrenten.

Medan vi fortfarande väntar på ett officiellt svar från AMD på våra resultat i julas rapporterar nu TechReport, som var en av de första att upptäcka problemen, att AMD bekräftat problemen på internetforumet Beyond3D.

Det verkar som vi misstänkt tidigare handla om ett problem i AMD:s Catalyst-drivrutiner och något som David Baumann från AMD säger ska lösas i framtida drivrutinsuppdateringar. Vissa spel med problem kan potentiellt lösas med en enklare CAP-uppdatering (Catalyst Application Profile) men exempelvis Borderlands 2, där vi själva såg störst problem, kommer att kräva en drivrutinsuppdatering.

Med de goda nyheterna kommer även lite frustrerande detaljer som antyder att problemen från början beror på att AMD inte haft tid att optimera den del av drivrutinen om hanterar minneskontrollern i Southern Islands-arkitekturen. En arkitektur som AMD lanserade för över ett år sedan genom introduktionen av just AMD Radeon HD 7970.

”Additionally, when we switched from the old VLIW architecture to the GCN core there was a significant updates to all parts of the driver was needed – although not really spoken about the entire memory management on GCN is different to prior GPU’s and the initial software management for that was primarily driven by schedule and in the meantime we’ve been rewriting it again and we have discovered that the new version has also improved frame latency in a number of cases so we are accelerating the QA and implementation of that, skriver David Baumann i ett mail till TechReport.”

Med andra ord kan vi förhoppningsvis vänta oss en lösning på AMD:s renderingsproblem i framtida grafikkortsdrivrutiner. Vilket förvisso är mycket goda nyheter, men samtidigt lite frustrerande när rykten om Radeon HD 8000-serien redan börjat intensifieras den senaste tiden.


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Viking1962thisAnton Karmeheddlq84flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

golf applåd. 😀

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Hoppas NH gör samma tester igen för att se om AMD fixar till problemet som dom lovat. Jag gillar AMD för lägre pris än NVidia men har avskytt dem tack vare att vissa spel hackar så vidrigt. I Skyrim spöar mitt GF 560 Ti mitt AMD 5870 kort ganska rejält oavsett drivrutin jag testat

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”flopper”]golf applåd. :D[/quote]

Är det en ny modell från VW? /s

this
Medlem
this

[quote name=”Viking1962″]Hoppas NH gör samma tester igen för att se om AMD fixar till problemet som dom lovat. Jag gillar AMD för lägre pris än NVidia men har avskytt dem tack vare att vissa spel hackar så vidrigt. I Skyrim spöar mitt GF 560 Ti mitt AMD 5870 kort ganska rejält oavsett drivrutin jag testat[/quote]
Vad jag minns så var 560TI likvärdigt med 6950 i prestanda och pris så det är ju inte så konstigt att det klår 5870 🙂

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Hoppas NH gör samma tester igen för att se om AMD fixar till problemet som dom lovat. Jag gillar AMD för lägre pris än NVidia men har avskytt dem tack vare att vissa spel hackar så vidrigt. I Skyrim spöar mitt GF 560 Ti mitt AMD 5870 kort ganska rejält oavsett drivrutin jag testat[/quote]Vi kommer absolut att undersöka en eventuell drivrutinsfix när den kan tänkas dyka upp.När du pratar om hackande är det då för låg medelfps eller oregelbundet? Nu har vi faktiskt inte testat HD 5000-serien för microstuttering, men enligt de här uppgifterna bör det vara… Läs hela »