AMD:s Grafikprocessor Navi 31 som är grunden i företagets Radeon RX 7900-serie av grafikkort kan vara redo för framtida enheter utrustade med staplat cacheminne.

Grafikkort från AMD med staplat cacheminne är något som tidigare dykt upp i rykten. Hittills har vi dock inte fått bekräftat att några sådana enheter existerar och är på väg till butikshyllorna.

Än så länge har AMD lanserat processorn Ryzen 7 5800X3D med denna teknik där man staplar extra cacheminne ovanpå CPU-kretsarna. Inom en snar framtid kommer vi även se lanseringen av Ryzen 7000X3D-serien av processorer. Genom otroligt små kopplingar som kallas through-silicon vias (TSVs) kan dessa extrakretsar innehållandes cacheminne bli en del av en redan existerande processor.

Medans vi inte har fått se denna teknik implementeras på grafikprocessorer menar ingenjören Tom Wassick att sådana enheter inte nödvändigtvis är långt bort. Wassick ska med hjälp av infrarött ha tagit sig en djupgående titt på Navi 31 och hittat något intressant. Navi 31 ska se ut att ha likadana TSV-punkter som AMD:s X3D-processorer har.

Detta kan innebära att AMD planerar att lansera Ryzen 7900-grafikkort med ordentligt mycket mer cacheminne någon gång i framtiden. SkyJuice från Angstronomics svarar på Wassocks tweet att alla Memory Cache Dies (MCD) har TSV-platser. AMD valde uppenbarligen att inte nyttja dessa för den första omgången av Navi 31-baserade grafikkort.

Huruvida vi får se en andra omgång och en slags Radeon RX 7000X3D-serie återstår att se. Vi vet inte heller vilka prestandaskillnader vi kan komma att se från staplat cacheminne på grafikprocessorer. Däremot vet vi att det extra cacheminnet hos Ryzen 7 5800X3D ger ett imponerande prestandalyft i spel jämfört med sin tvilling utan 3D V-Cache.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid