Den kommande grafikarkitekturen AMD Navi som förväntas lanseras framåt mitten av året är fortsatt mycket av ett frågetecken men nu har referenser till flera Navi-baserade kretsars namn hittats i kod för Apples operativsystem MacOS Mojave.

Att AMD:s nästa grafikarkitektur går under namnet Navi är sedan länge känt. Däremot är det inte mycket utöver arkitekturens namn som idag är bekräftat. Under årets CES-mässa hoppades många på att Navi skulle ha en roll, men istället avtäckte AMD andra generationens Vega-baserade grafikkort kallat Radeon VII.

Nu har namnen för fyra olika Navi-baserade enheter hittats bland koden för den senaste betaversionen av MacOS Mojave. I en fil kallad ”AMDRadeon6000HWServices.kext” står dessa fyra Navi-enheter listade:

  • Navi 16
  • Navi 12
  • Navi 10
  • Navi 9

Dessvärre framgår det inte huruvida de fyra namnen som står listade är olika grafikkretsar eller om det är fyra olika varianter på samma krets med olika många beräkningsenheter. Skulle det vara det senare alternativet och AMD fortsätter inkludera 64 streamprocessorer per beräkningsenhet kan vi dock lista ut att de kommande Navi-modellerna utrustas med från 576 till 1 024 streamprocessorer.

Värt att påpeka är att liknande bitar kod hittades i MacOS Sierra innan lanseringen av AMD:s grafikarkitektur Vega ägde rum.

Navi har ryktats bli en arkitektur menad att ta över stafettpinnen från nuvarande Polaris. Således spekuleras det att Navi inte kommer att hitta sin väg till det övre prestandasegmentet och den marknaden fortsätts hållas av Vega. Det återstår fortfarande att se om alla spekulationer och rykten kring Navi stämmer eller ej. I dagsläget är det rekommenderat att all information tas med en nypa salt fram till dess att AMD är redo att officiellt avtäcka den kommande arkitekturen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Det enda vi med säkerhet kan säga är att Navi är listat i Mac OS, resten är troligen en orsak av komilering i C++, det är kompillern som döper om funktioner för att undvika kolisitioner i koden.
Så Navi9 till Navi16 är omdöpningar av en funktion med namnet Navi som endast fått ett löpnummer vid kompilering.
Källa: https://www.pcgamesn.com/amd/amd-navi-macos-mojave-code-leak