AMD Noise Suppression lanseras i dag genom AMD Software: Adrenalin Edition 22.7.1. Den nya mjukvaran kan använda en AMD GPU eller CPU för att ta bort brus och oljud i bakgrunden av röstsamtal.

I dag lanseras en väntad funktion från AMD. AMD Noise Suppression, som företaget nyligen råkade avslöja med en tidigt publicerad video på YouTube, inkluderas nu i den senaste Adrenalin-mjukvaran. Funktionen kan aktiveras i inställningarna och har inte särskilt många alternativ. Efter att den har aktiverats kan användare välja en ljudingång och en ljudutgång. AMD tar över ljudet och skapar en egen ljudkälla som senare kan användas i till exempel Teams eller Zoom. Med hjälp av maskininlärning ska brusreduceringen fungera för att ta bort vanligt brus, kanske från en AC som brummar i bakgrunden, men även oljud från personer som till exempel pratar i bakgrunden. Tekniken fungerar som sagt både för ljud in och ut. Det betyder att den även kan förbättra ljud som kommer från en uppringd persons omgivning.

Funkar med GPU och CPU

Nvidia har en liknande funktion i sin Nvidia Broadcast-app. Nvidias lösning kräver ett RTX 20- eller RTX 30-kort för att fungera. AMD har liknande krav, då de kräver grafikkort från RX 6000-serien. Med det sagt gör ju AMD också CPUer, som faktiskt har stöd för tekniken. Det betyder att tekniken också ska fungera med Ryzen 6000-CPUer med grafikkret, i system som saknar RX 6000-kort.

AMD Software: Adrenalin Edition 22.7.1 inkluderar flera andra nyheter. Det finns till exempel nya OpenGL-optimeringar som till exempel ska ge betydligt högre prestanda i Minecraft. Med ett RX 6800XT ska prestandavinsten vara som störst, upp till 92 procent. Utöver det introduceras fler spel till AMD Boost, som är AMDs lösning för Variable Rate Shading. Det ska ge bättre prestanda i Valorant, Elden Ring och Resident Evil Village. Uppdateringen finns att ladda ner just nu.

Uppdatering: En tidigare version påstod att tekniken var kompatibel med Ryzen 5000-CPUer. Rätt är Ryzen 6000 med integrerad grafikenhet. (28 jul 10:00)

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid