I en intervju har två högt uppsatta hos AMD förklarat hur man inte siktar på att gå in i ett AI-fokuserat GPU-krig med Nvidia när det kommer till framtida grafikarkitekturer.

Artificiell intelligens (AI) har blivit ett stort dragplåster för modern datorhårdvara. Både AMD och Nvidia har till exempel hårdvara för AI-funktioner i sina senaste generationer av grafikkort. Däremot har AMD ingen avsikt att gå in i ett kapprustningsrace mot Nvidia när det kommer till just AI-funktioner i grafikkort.

I en intervju med japanska 4Gamers förklarade David Wang från AMD:s Radeon Technologies Group och Rick Bergman från Computing and Graphics företagets inställning till AI. Medans man erkänner Nvidias fokus på GPU-accelererad AI menar AMD att man inte ser bilduppskalning och liknande tekniker som det bästa att lägga AI-prestanda på.

AMD har till exempel inte använd AI-acceleration för att driva deras bilduppskalningsteknik FidelityFX Super Resolution (FSR). Trots att deras senaste grafikarkitektur RDNA 3 kommer utrustad med hårdvara för just sådana ändamål. Wang nämner hur han gärna ser AI appliceras på andra håll för att förbättra spelupplevelser. Till exempel för processuellt genererade spelvärldar, beteendemönster för icke-spelbara karaktärer och dylikt. Istället för att lägga resurserna på bilduppskalning.

Wang och Bergman påpekar även hur man anser att grafikkort måste bli mer fristående från processorer när det kommer till grafikrendering. AMD har redan lagt fokus på detta med deras Multi-Draw Indirect Accelerator (MDIA) i RDNA 3. Bergman nämner också hur man vill fortsätta denna utveckling även hos RDNA 4. Exakt när denna arkitektur kommer nå konsumenter återstår att se men orden ”Inom en snar framtid” användes. Även om arkitekturen inte förväntas lanseras förrän år nästa år som tidigast.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid