AMD har ett fortsatt fokus på generella beräkningar med sina grafikkretsar och har nu fått ett antal starka allierade i att uppnå sitt mål. ARM slår sig samman med AMD i HSA Foundation tillsammans med Texas Instruments, Imagination Technologies och MediaTek.

AMD FSA (Fusion System Architecture) ändrade för en tid sedan namn till det mer neutral HSA (Heterogenous System Architecture) där företaget strävar efter att göra det enklare att programmera för grafikprocessorer men även annan form av accelererande logik. HSA ska vara flexibelt på så sätt att det inte bara kommer fungera med vissa arkitekturer, utan tanken är att det ska fungera med kretsar från samtliga aktörer. Hårdvara optimerad för HSA kommer självklart att prestera bättre och mer strömeffektivt än hårdvaran som inte är det.

AMD-ARM

AMD och ARM inleder nu ett samarbete och grundar tillsammans HSA Foundation. Systemprocessoraktörerna Texas Instruments och MediaTek följer också med i samarbetet, samt Imagination Technologies som ligger bakom grafikarkitekturerna i PowerVR-familjen.

”The HSA Foundation is a non-profit consortium established to define and promote an open, standards-based approach to heterogeneous computing that will provide a common hardware specification and broad support ecosystem to make it easier for software developers to deliver innovative applications that can take greater advantage of today’s modern processors.”

Samarbetet sträcker sig mycket längre än mjukvara då de gemensamt ska utveckla kommunikationsbussar i hårdvaran som är kompatibla med andra typer av arkitekturer. Framförallt kommer det göra det mycket enklare för mjukvaruutvecklare att ta fram applikationer som accelereras av en grafikkrets och annan form av accelerationslogik inbyggt i kretsar.

AMD_HSA_solution

AMD hoppas att HSA kommer bli ”plattformsvalet för allt från smartphones till molnet”, vilket innefattar samtliga produktsegment inom industrin. ARM säger att HSA är en ”naturlig passform” för företaget, då deras partners integrerar bland annat CPU:n och GPU:n i samma paket. Det råder inga tvivel om att samarbetet med ARM och giganten Texas Instruments är stort, då det markant ökar möjligheterna för HSA att bli en accepterad standard inom industrin.

Källa: HSA Foundation, TomsHardware


Relaterad artikel:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
thisSwedish BerserkJacob HugossonxemacsUT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
UT_lol
Medlem
UT_lol

Låter extremt intressant. Hoppas andra aktörer hoppar på tåget. Synd bara att många företag gör sådana satsningar först när de hamnat på knä.

this
Medlem
this

Qualcomm borde haka på också. Intel har nog alldeles för mycket stolthet för att haka på och dessutom lär de ta avstånd när AMD är den största initiativtagaren.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Imagination Technologies ska vara med i något som är öppet?

Det måste vara en väldigt kall dag i helvetet.

this
Medlem
this

[quote name=”xemacs”]Imagination Technologies ska vara med i något som är öppet?

Det måste vara en väldigt kall dag i helvetet.[/quote]
Apple äger väl dessutom en del av imagination..

edit: 9,5 % av aktierna ägs av Apple som inte direkt är kända för att vara öppna.

Svensken
Medlem
Svensken

Väldigt spännande samarbete! Hoppas detta kan bära frukt för AMD och ARM samt övriga involverade i denna satsningen. 🙂

this
Medlem
this

[quote name=”Jacob Hugosson”]Apple var den aktör som började utveckla OpenCL som numera är en öppen standard utan vinstdrivande syfte.[/quote]
sant, tar delvis tillbaka mitt påstående. Även dem som ligger bakom webkit, så jag lugnar mig lite 🙂