Både AMD och Intel har hållt sina kvartalsrapporter där man förutom diskuterar företagens finanser, även pratar om framtiden och kommande produkter. Någonting som är gemensamt för rivalerna är att de båda inte ser surfplattorna som ett stort hot mot PC-försäljningen, utan att man ser det som en ny marknadsmöjlighet.

Någonting som många industrifolk frågat sig är hur surfplattorna kommer att påverka AMD och Intel. De flesta surfplattorna kommer utrustade med ARM-baserade systemprocessorer som bjuder på tillräckligt hög prestanda och överlägsen strömeffektivitet mot vad AMD och Intel har att erbjuda.

Men båda företaget försäkrar mer eller mindre att det inte påverkar dom nämnvärt utan väljer att se det som en möjlighet för ökad försäljning och inte motsatsen. En kategori skapad av Intel, netbooks fortsätter att sjunka men Intels VD Paul Otellini menar på att försäljningen där hade påbörjat sin nedgång innan surfplattorna kom tillbaka på marknaden och blev populära. Teknikfolket som söker nya leksaker köper surfplattor menar han.

AMD har en annorlunda utsikt på surfplattor, i alla fall profilen Rick Bergman. Han tror inte heller att surfplattorna kommer påverka PC:n, utan säger att AMD ser surfplattan som ett komplement till PC:n. Det är alltså ingen ersättare.

Både AMD och Intel har kretsar byggda specifikt för surfplattor baserade på Bobcat och Atom-kärnor och medan de idag inte kan konkurrera mot ARM i strömeffektivitet och pris så är det någonting man arbetar på. Men både AMD och Intel lägger ett större fokus på ultratunna och portabla enheter på den bärbara marknaden genom att ta fram extra strömsnåla processorer, ett exempel för detta är Intels nya storsatsning Ultrabook, och även AMD ska ha någonting liknande i beredskap.

Källa: ComputerWorldUK

 

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonAnton KarmehedPolekattAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

De har ju rätt. En platta är en pryl, en leksak. Om man ska vara produktiv använder man en dator, inte en surfplatta. Den funkar som ett komplement om man ska slösurfa, använda som en enorm fjärrkontroll, spela spel eller liknande. Men hot för datorer? Det kan ingen seriös mena…

Polekatt
Medlem
Polekatt

Absolut inget hot mot en dator, iaf sålänge man envisas med operativsystem avsedda för mobiler och utan true multitasking.

Anton Karmehed
Admin

På sikt kan nog dockningsbara surfplattor bli ett alternativ för PC-datorer. Det blir ju då mer eller mindre bärbara varianter. Men dagens surfplattor är ju som sagt verkligen inget hot om man vill kunna göra något med en aningens högre produktivitet. Prestanda, hårdvara och mjukvara är allt för begränsat i dagsläget.
När vi får nya fyrkärniga 28nm ARM-kretsar på 2GHz+ och Windows 8 ARM tror jag att vi kan börja se modeller som mer på allvar börjar hota den bärbara/PC-marknaden.