Ontario är AMD:s första APU-krets som lanseras för den bärbara marknaden med fokus på strömsnåla netbooks och ultraportabla modeller. Nu har det läckt ut inte bara detaljer kring processorns strömförsörjning utan även mer information om dess storebror Zacate samt bilder på kretsen de båda baseras på.

Både Ontario och Zacate bygger på AMD:s effektiva Bobcat-mikroarkitektur. De båda APU-kretsarna (Application Processing Unit) kommer med inte bara med integrerade x86-processorkärnor utan även en dedikerad grafikdel och minneskontroller.

AMD Ontario är minstingen och ska ta upp kampen med Intel Atom på netbookmarknaden och kanske även den Intel CULV på den ultraportabla marknaden. Enligt de uppgifter som presenterades av AMD på IFA 2010 i Berlin tidigare i veckan ska den första Ontario APU-kretsen som släpps få en maximal strömförbrukning av 9 watt. Detta ska med största sannolikhet vara en tvåkärnig modell, men enkärniga modeller kan även dyka upp och då med lägre strömförbrukning.

ontario
Ontario/Zatace kretsen mäter ungefär 15x15mm, här i jämförelse med ett 1 euro mynt.

Vi har ingen information om vilka klockfrekvenser eller prestanda kretsen erbjuder. Men Intels första tvåkärniga Atom N550 CPU har en klockfrekvens på 1,5 GHz samt integrerad grafikdel med en strömförbrukning på 8,5 watt, klart inom räckhåll för Ontario. Prestandan ska enligt AMD själva vara i nivå med dagens mellanklassprodukter, vilket onekligen borde sätta Atom på plats.

AMD Zacate bygger som sagt också på Bobcat-arkitekturen men är motsvarigheten till Intels Atom D5xx-serie. Med andra ord något kraftfullare modeller som är lämpade för destopmarknaden (läs nettops) samt kraftfullare bärbara datorer. Zacate ska ha en strömförbrukning på maximalt 18 watt och lär hittas i bland annat allt-i-ett datorer samt integrerad på mini-ITX moderkort. Det senare vilket lär bli en mycket spännande plattform för multimediadatorer och HTPC. Det enda som ska skilja Zacate mot Ontario är klockfrekvenser och spänningar. Vilket betyder att det handlar om exakt samma kretsar, men med olika hårdvaruinställningar. Gissningsvis inställningar som inte bara påverkar CPU utan även GPU.

ontario2

Både Ontario och Zacate ska börja skeppas till OEM-tillverkare under fjärde kvartalet 2010 och de första konsumentprodukterna väntas finnas på marknaden tidigt under nästa år. Fram tills dess hoppas vi få mer information om både arkitekturen och prestandan i AMD:s integrerade grafikdelar.

Källa: ComputerBase.de

Relaterade artiklar:
AMD Bulldozer och Bobcat synas i sömmarna
AMD pensionerar ATI-varumärke med större fokus på VISION

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedSwedish BerserkTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Är prestandan tillräcklig så kommer AMD sälja mycket av den här i elladorna, bara hoppas att dom får en tillräcklig avkastning så dom kan hänga med Intel till gagn för oss konsumenter.

Svensken
Medlem
Svensken

Intressant 🙂 Då blir det en Zacate på en mini-ITX mammabräda för min del. Ska bli kul att få se AMD första riktiga Atom konkurrent.