Fler specifikationer för det kommande grafikkortet AMD Radeon RX 590 har nu dykt upp, detta tillsammans med prestandasiffror som jämför grafikkortet med sina föregångare samt sin närmsta konkurrent.

AMD:s nästa kämpe i mellansegmentet har cirkulerat i rykten under en längre tid. Grafikkortet känt som Radeon RX 590 blir däremot mer och mer verkligt tack vare bilder på modeller från flera av AMD:s partnertillverkare som Sapphire och XFX. Grafikkortets fulla specifikationer sägs nu även ha dykt upp i form av ett officiellt dokument från AMD som ska ha hamnat på villovägar.

AMD Radeon RX 590 bygger på samma grafikprocessor som sin föregångare RX 580. Föregångaren från år 2017 bygger i sin tur på samma grund som Radeon RX 480 som lanserades med den första uppsättningen Polaris-baserade grafikkort år 2016.

Hemsidan Videocardz hävdar nu att ett dokument som listar det kommande grafikkortsmodellens fulla specifikationer samt riktpris ska ha kommit i dess ägo. Riktpriset listas av hemsidan som 279 dollar, cirka 2 537 svenska kronor utan moms. Detta sätter riktpriset cirka 50 dollar över det som AMD listade för Radeon RX 580 vid dess lansering.

Dokumentet ska även lista tre speltitlar som köpare av det kommande grafikkortet får på köpet. Dessa tre speltitlar består av Devil May Cry 5, The Division 2 samt Resident Evil 2. Huruvida samma erbjudande kommer att gälla i Sverige när grafikkortet når svenska butikshyllor återstår dock att se.

 Radeon RX 590Radeon RX 580Radeon RX 480
Lanseringnovember 2018april 2017juni 2016
GrafikprocessorPolaris 30Polaris 20Polaris 10
Tillverkningsprocess12 nm FinFET14 nm FinFET14 nm FinFET
Stream-processorer2 3042 3042 304
FP327,1 TFLOPS6,2 TFLOPS5,8 TFLOPS
Klockfrekvens (bas)1 469 MHz1 257 MHz1 120 MHz
Klockfrekvens (boost)1 545 MHz1 340 MHz1 266 MHz
Minne4/8 GB4/8 GB4/8 GB
Minnesfrekvens8,0 GHz8,0 GHz8,0 GHz
Minnesbuss256-bit256-bit256-bit

Specifikationsmässigt är ska tidigare spekulationer och rykten ha träffat rätt. Det kommande grafikkortet delar antalet stream-processorer, maximal minnesmängd samt klockfrekvenser på videominnet med sina föregångare. Det som skiljer Radeon RX 590 från sina äldre syskon är således att grafikprocessorn nu baseras på 12 nanometers (nm) tillverkningsteknik. De tidigare modellernas grafikprocessorer baserades på 14 nm.

Den nya tillverkningsprocessen har öppnat upp för högre klockfrekvenser på grafikprocessorn. Rent generellt rör det sig om 15 procent högre frekvenser, detta ska i sin tur ha lett till 12 procent högre spelprestanda.

Videocardz publicerade en uppsättning prestandaresultat som ska ha listats i det dokument hemsidan hävdar sig ha fått tag på. Värt att ha i åtanke är att dessa tester ska ha utförts internt av AMD själva. Testerna utfördes i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar och testbänken ska ha bestått av en Intel Core i7-7700K, 16 gigabyte (GB) DDR4 3000 MHz internminne och Windows 10.

Det kommande grafikkortet överträffar inte helt förvånansvärt sina två föregångare sett till mängden bildrutor per sekund. Det lyckas även lägga sig en bit över sin närmsta konkurrent i form av Nvidias Geforce GTX 1060 6 GB.

Det är även värt att notera att Videocardz inte delar med sig av det dokument som ovanstående specifikationer och prestandasiffror sägs komma från. Som vanligt är det rekommenderat att vänta på helt officiellt avtäckta specifikationer samt recensioner från oberoende källor innan potentiella inköp genomförs.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulJB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Det står i artikeln ”…vänta på … recensioner från oberoende källor…”, menas att VideoCardz INTE är oberoende? Detta ”VideoCardz.com is a dedicated independent website keeping you up-to-date with the PC news from around the world.” är åtminstone vad de anser själva.

JB
Medlem
JB

Märkligt att RX480 överträffar RX580 i två titlar (Fortnite & Overwatch), störningar i testmiljön?

För övrigt tycker jag att det ser bra ut för RX590, och skall dessutom betänkas, att FPS bara är EN detalj (om än viktig) för en bra spelupplevelse.

Morkul
Medlem
Morkul

När tillverkare själva presenterar prestanda siffror så vet man att de använder ”best case cenario”, vissa tillverkare mer än andra. Såå? Det har varit uppenbart ett tag nu att AMD har hamnat på efterkälken när det kommer till topp-prestanda. Om siffrorna ovan är i närheten av sanningen så är det dystra siffror, frågan är om AMD ens kommer hålla sig kvar i mellan segmentets pris/prestanda tills de kommer med nästa generation GPU.

Oavsett hur vida man tycker om AMD eller ej så är detta dystra tider för grafikkortsköpare just nu.