AMD RX Vega 64 må vara AMD:s toppkort, dock har det inte kunnat rå på Nvidias GTX 1080 Ti i spelprestanda – fram till nu.

Racingspelet Forza 7 kommer att lanseras den 3 oktober, men redan nu har prestandatester för spelet där en uppsjö av grafikkortsmodeller publicerats.

Det är hemsidan Computerbase.de som fått tag i en kopia av Forza 7 innan lanseringen och testat spelet med de populäraste grafikkorten idag. Testerna visar att AMD:s Radeon RX Vega 64 fullständigt mosar Nvidias GTX 1080 Ti, ett grafikkort som vanligtvis brukar klå Vega 64 med runt 30 procent högre antal bildrutor per sekund (fps).

AMD RX Vega 64 vs. Nvidia GTX 1080 Ti i Forza 7

Det testsystem som användes i dessa tester består utav en Intel Core i7-6850K överklockad till 4,3 gigahertz (GHz), 16 gigabyte (GB) 3 000 megahertz (MHz) DDR4-minne. Drivrutinerna som användes är från AMD:s håll Crimson ReLive 17.93 och för Nvidia är det 385.69, båda drivrutinerna är optimerade för Forza 7.

Testerna utfördes med spelets grafikinställningar satta på max och med MSAA satt till 8 x.

I 1080p-upplösning så tar Vega 64 ledningen för antal fps med en smått förbluffande marginal. Här ser vi AMD:s grafikkort pumpa ut runt 137 fps, på andraplats hittar vi RX Vega 56 med cirka 123 fps. På tredjeplats finner vi äntligen Nvidias monsterkort GTX 1080 Ti med 111 fps, cirka 23 procent bakom Vega 64.

Denna trend fortsätter genom listan av grafikkort där vi ser hur AMD:s modeller håller en stadig ledning över deras närmsta rivaler från Nvidia.

RX Vega 64 fortsätter hålla ledningen även i 1440p-upplösning. Här ser vi dock hur Nvidias GTX 1080 Ti börjar knappa in på AMD:s grafikkort och tar över andraplatsen från RX Vega 56, om än med en liten marginal. Ser vi till 99:e percentilen där man beräknar överlag hur jämn bildfrekvensen är har vi fortfarande dubbelt RX Vega i topp.

När vi hoppar upp till 4K-upplösning så återtar Nvidia prestandatronen, men bara vid snittfps. Ser vi på 99:e percentilen är det fortfarande AMD som levererar bäst prestanda.

I snittfps lyckas Vega 64även besegra GTX 1080 i 4K-upplösning och här ser vi även att den billigare modellen Vega 56 håller väldigt jämna steg med GTX 1080 och springer ifrån GTX 1070 utan större problem.

Rent generellt så ser vi även att AMD:s modeller levererar bättre frametimes, detta leder då till en mer stabil fps med mindre lagg och hackande. Exakt vad som resulterar i dessa siffror och varför Nvidia hamnar så långt bakom AMD i fps och frametime i alla tester förutom just fps i 4K-upplösning är svårt att säga. Computerbase hörde även av sig till Nvidia för att dubbelkolla om det kanske var något fel på testsystemet som användes, men Nvidia bekräftade att dessa siffror stämmer.

“The ranking in Forza 7 is very unusual. Nvidia has confirmed ComputerBase, however, that the results are so correct, so there is no problem with the system in the editorial regarding GeForce.” – Computerbase.de

Det verkar som att Nvidias grafikkort helt enkelt stöter på en flaskhals i DirectX 12, något som AMD:s produkter ser ut att ha ungått. Om det är en flaskhals Nvidia kan ta sig förbi genom drivrutiner är oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Joakim LöwenadlerDanieljonteKristofer Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Joakim
Medlem
Joakim

Riktigt roligt det här. Hoppas det fortsätter så i nyare titlar. Denna titeln utvecklas inte alls för DX11 eller?

Kristofer
Gäst
Kristofer

Dirt 4 är vega också stark i, kanske är något med bilspel som vega tycker om.

Medlem
Daniel Bagge

Man har ju undrat när man ska börja få se Vega-kort segla iväg under konsollportar. Det sitter ändå AMD-kretsar i både Xbone och PS4 så det borde finnas gynsamma förhållanden för det. Dessutom pushar Microsoft rätt hårt för DX12 och deras kommande Xbox Scorpio har VEGA i sin design.

jonte
Gäst
jonte

Är det vega? Kikade på en linus tech tips video om Xbox one x (kanske inte bästa källan) och där sa de att det var Polaris grafik i kretsen. Är säkert någon blandning av båda två.
Videon strax efter 50sekunder in i videon nämner han ”polaris features” https://www.youtube.com/watch?v=Y_Ii8mU3x7E

Daniel
Gäst
Daniel

Jag hade gammal info. Det verkar vara en custom variant av Polaris – RX 590. Dock måste Microsoft ha jobbat som fan (rent ut sagt) för att uppnå 60 fps @ 4K på Xbox One X. På PC mäktar RX 580 dock bara med 44 fps @ 4K så RX 590 innehåller säkerligen features från Vega.

Joakim
Medlem
Joakim

PC-testet var säkert gjort med andra inställningar än det dom har på Xboxen. För att förtydliga, Max på PC lär vara en bra bit över Xboxen. Med det sagt så vet jag dock inte vilka inställningar som använts i PC testet du nämnde.