AMD:s nylanserade processor Ryzen 5 2600 har fått sin medföljande värmespridare borttagen av välrenommerade överklockaren Der8auer. Men vad döljer sig på undersidan, och är det en process värd att genomföra?

I sin senaste Youtube-video går välkända överklockaren Der8auer genom processen att plocka bort den fastlödda värmespridaren på en Ryzen 5 2600-processor. En process som även brukar kallas ”delidding”.

Der8auer använde sig av en smått specialanpassad version av sitt verktyg ”Delid-Die-Mate 2”. Processorn fick även spendera en tid i en ugn för att värma upp värmespridaren samt lödningsmaterialet till omkring 170 – 180 grader Celsius.

Trots en komplicerad och riskfylld process lyckades Der8auer nå sitt mål och kunde sedan ersätta materialet mellan värmespridaren och processor med sin favoritkylpasta. Efter detta var det dags att stresstesta processorn för att se om användare kan förvänta sig lägre temperaturer på processorn av denna typ av ingrepp.

Der8auer stresstastade processorn med en klockfrekvens på 4,1 gigahertz (GHz) vid 1.35 Volt (V). I testsviten Cinebench R15 nådde processorn efter ingreppet en maxtemperatur på 60 grader Celsius med en NZXT Kraken X62-kylare monterad. Detta innebär att temperaturen sjönk med endast fyra grader efter dess ”delidding”.

Ryzen 5 2600Överklockarens slutsats är att det inte finns någon större anledning till att blocka bort med medföljande värmespridaren från en Ryzen 5 2600. Då temperaturvinsten var så pass liten jämfört med riskerna som medföljer ingreppet. Der8auer nämner även att det enligt honom inte är värt att ”delidda” någon Ryzen-processor. Då han tidigare plockat bort värmespridaren från en Ryzen 7 1800X och såg på ett ungefär samma skillnad i temperaturer där.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Nils K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Nils K
Gäst
Nils K

”Medföljande värmespridare” låter som att det vore något unikt 🙂