Överklockaren der8auer har gjort sig känd för skalpering av processorer för överklockning. Att plocka av heatspreadern på Ryzen 7 är dock ingen lätt match.

Särskilt Intels Core-processorer har visat sig prestera betydligt bättre vid överklockning när man skalperar processorn. Där skalpera kort och gott betyder att plocka av processorns heatspreader som sitter ovanpå själva CPU-kislet och den del som traditionellt kommer i kontakt med din processorkylare. Intels heatspreaderdesign har visat sig vara bristfällig och genom att plocka av den skyddande metallplattan kan man få betydligt lägre temperaturer och högre klockfrekvenser.

I teorin torde detta vara en smart taktik även för AMD Ryzen som visat sig nå höga temperaturer särskilt vid överklockning. Något som fick Der8auer att testa skalpering även på AMD Ryzen 7. Resultatet blev tre stycken dödade processorer och när han slutligen lyckades utföra operationen utan att förstöra processorn var resultaten något av en besvikelse.

Anledningen till detta är att AMD till skillnad mot Intel faktiskt löder fast heatspreadern direkt på kislet. Något som gör att processorn har en bra värmeöverföring från kisel genom heatspreader till kylare redan från butikshyllan. Der8auer lyckades endast sänka temperaturen i snitt med 3ºC genom sin ”delidding” av Ryzen 7.

Ryzen 7 klarar sig bäst med heatspreader på?

Den dåliga nyheten är att det inte bara är oerhört svårt att utföra en skalpering på AMD:s nya processorer, det ger även väldigt liten temperatursänkning. De betydligt godare nyheterna är att överklockare inte behöver oroa sig för en dålig kontakt mellan kisel och heatspreader då AMD till skillnad mot Intel verkar lyckats väldigt väl med sin heatspreaderdesign. Sist men inte minst har AMD själva påpekat att man inte bör plocka av heatspreadern på sina Ryzen-processorer då det även sitter sensorer vid ytan av processorn som kan ta ska vid en delidd.

Snabbtest: Vilken CPU krävs för gaming med GTX 1080 Ti?

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

7
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AMD73MorkulAnton KarmehedGlennTobbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobbe
Medlem
Tobbe

Undra hur många som jag avstått köp av 7700 pga den usla kylpastan?.. .(6700 köp tar emot, fastän den är rätt snabb.. suck).

AMD73
Medlem
AMD73

Jag har svårt se detta som en dålig nyhet.Jag ser det mer som ett sätt att försöka få till så mycket dåliga nyheter om AMDs produkter ni kan.
Det kommer inte att fungera.

Morkul
Medlem
Morkul

Samtidigt som det är bra jobbat av AMD så hade jag nästan hoppats lite på att det hade gjort någon mitt men heatspreadern med tanke på vilka konstigt höga temps som en del får.