En AMD-representant har på forumet Reddit förklarat hur Windows och AMD:s egen mjukvara Ryzen Master skiljer sig när det kommer till att välja ut de snabbaste kärnorna i Ryzen-processorer.

Ryzen-användare kan få sin processors ”snabbaste kärnor” listade av både AMD:s mjukvara Ryzen Master samt av operativsystemet Windows. Användare har däremot lagt märke till att det Windows och AMD:s programvara säger angående processorernas kärnor inte alltid stämmer överens. Nu har AMD tagit till Reddit för att reda ut vad som försiggår.

Det visar sig att Ryzen Master och Windows använder olika kriterier för att bestämma vilka processorkärnor som är ”snabbast”. Processorernas firmware är vad som håller informationen om de snabbaste kärnorna. Detta är en process som processorerna går igenom i fabrikerna där kärnornas strömförbrukning och frekvenskaraktärer testas. Resultaten av dessa tester är sedan vad både Ryzen Master och Windows använder för att lista den snabbaste kärnan.

Skillnaderna i vad konsumenter får listat för sig beror dock på att AMD:s programvara och Windows helt enkelt listas de snabbaste kärnorna för olika saker. Ryzen Master listar den processorkärna programvaran anser ha störst potential för överklockning. Den guldstjärna Ryzen Master visar vid en av processorernas kärnor är helt enkelt en indikator på vad som anses vara den kärna mest lämpad för överklockning.

Windows å andra sidan listas den snabbaste processorkärnan med ytterligare ett krav. Detta extrakrav är att det ska finnas en till processorkärna med liknande hastighet i samma CCX-kluster i processorn. Windows roterar sedan mellan dessa två kärnor för enkeltrådade belastningar för att inte lägga för mycket press på en och samma processorkärna.

AMD förklarar även via sitt inlägg på Reddit att mjukvaran Ryzen Master kommer att uppdateras så att det listar den snabbaste processorkärnan på samma vis som Windows. Detta i ett försök att förebygga och minimera potentiell förvirring hos konsumenter i framtiden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid