AMD Ryzen är på ingång och har redan överklockats i testsyfte. Tidiga siffror når högt, även med luftkylning, men kommer inte helt utan kompromisser.

Nu när 2017 har anlänt så har vi en hel del att se fram mot inom den närmsta tiden. Intel ska lansera sina Kaby Lake-processorer och AMD svarar med att lansera efterlängtade Zen-arkitekturen.

Vi rapporterade nyligen om en binärkod i en fransk tidsskrift som avslöjade kommande Ryzens överklockningspotential. Denna binärkod kunde översättas till ”ZenOC@Air=5G”. Dock lämnades det ingen ytterligare information om faktorerna kring överklockningen.

CanardPC, tidningen som släppte det dolda meddelandet om överklockningen har nu släppts mer information om sina tester.

5 GHz – på en kärna

Överklockningen som CanardPC talade om utfördes med endast en aktiv processorkärna, vilket gör det osannolikt att processorerna kan köras i så hög frekvens och användas till någonting praktiskt som spel eller videokonvertering. Dock menar CanardPC även att anledningen till att en överklockning på alla kärnor samtidigt inte rapporterades inte hade något att göra med processorn i sig. Anledningen till att man inte kunde ställa in en ordentlig överklockning på alla kärnor samtidigt var på grund av en undermålig uppsättning VRM på moderkortet som användes.

Annons

De kommande Zen-processorerna är baserade på AMD:s nya AM4-plattform. Då varken processorer eller moderkort är tillgängliga för konsumenter och dylikt ännu så är det inte helt förvånansvärt att det moderkort som CanardPC använde inte var ordentligt utrustat för en stabil överklockning.

Förhoppningsvis så får vi inom snar framtid reda på den sanna överklockningspotentialen hos Ryzen och Summit Ridge. AMD har tidigare nämnt att det kommer att lanseras versioner med högre klockfrekvenser och som riktar sig till just överklockande entusiaster. Men för tillfället finns det inte mycket konkret information om den generella potentialen när det gäller överklockning hos Ryzen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jakob K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Ni borde kanske även skriva ut att det rörde sig av ett ingenjörsexemplar av processorn med en basfrekvens på 3.15Ghz…

Jakob K
Medlem
Jakob K

Vad är det för trams med överklockning av en till två kärnor? Vad har det för relevans för produkten.