AMD Ryzen XFR-frekvenserna har läckt ut på internet. Nu vet vi mer exakt vilka klockfrekvenser Ryzen har och vad bokstaven X i produktnamnen betyder.

Under förra veckan så läckte produktnamnen för alla de kommande Ryzen-processorerna. Även riktprisen för ett par av processorerna hittade sin väg ut på internet. Riktpriserna har i efterhand ändrats på många hemsidor, något som betyder att man likt alla rykten ska ta uppgifterna med en skopa salt. Men produktnamnen verkar än så länge stämma och nu har även klockfrekvenserna för dessa processorer hittat sin väg ut i form av en läcka från en kinesisk återförsäljare.

När vi rapporterade om produktnamnen och att flertalet Ryzen-processorer hade bokstaven ”X” i sina produktnamn så spekulerade vi om att den extra bokstaven kan vara ett sätt för AMD att benämna de processorer som kan nå extra höga klockfrekvenser. Något som tidigare har kallats för ”Black Edition”.

Ryzen XFR-frekvenserna är inte fasta, utan stiger så högt som kylningen tillåter

Bokstaven ”X” indikerar vilka processorer som är utrustade med så kallade Extended Frequency Range (XFR). XFR låter processorn att öka sin turbofrekvens över den listade klockfrekvensen så länge det finns kylningskapacitet för den extra värmeutvecklingen.

Det är 5 stycken processorer ur Ryzen-familjen som kommer utrustade med XFR, och det är inte bara värstingmodellerna. Vi ser XFR dyka upp i Ryzen-spektrumet här och där mellan den näst billigaste modellen R3 1200X och flaggskeppet R7 1800X.

XFR-frekvenserna dikteras av dina temperaturer

Ryzen R7 1800X kommer med standardfrekvenser på 3,6 gigahertz (Ghz) som basfrekvens och 4,0 Ghz turbofrekvens. Med den medföljande kylaren så kommer processorn att kunna hålla sin turbofrekvens utan problem. Om systemet däremot märker av att det finns ytterligare kylningskapacitet för processorn så kommer XFR att kicka in och låta processorn öka sin turbofrekvens så länge systemet kan göra sig av med värmen. Något som med största sannolikhet kommer att dikteras av flera faktorer som rumstemperatur, kylpasta och specifika exemplar av AMD:s processorer.

I läckan så listas även en prissättning för 9 av de 17 processorerna som är på väg. Denna gången visar man ett pris på 499 dollar för flaggskeppet R7 1800X. Cirka 4 450 svenska kronor med dagens dollarkurs. Detta är dock utan påslag för svensk moms och ska i ett såhär pass tidigt skede ändå tas med en rejäl nypa salt.

Detta är som tidigare nämnt icke-officiella uppgifter. Men vi närmar oss lanseringen av AMD Ryzen med stormsteg och vi hoppas vi snart får se kalla, hårda fakta på prissättning och klockfrekvenser på de kommande processorerna. Klart är i alla fall att just kalla X-processorer kommer att leverera bättre prestanda än varma motsvarigheter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
naraccasBengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Tackar för detta 😀 Ja, FXR får man nog se som ersättare till gårdagens olåsta klockningsbara processorer där en bättre kyllösning ihop med ett väl utformat chassi/system för att få ut spillvärmen belönas. Sen så verkar ju priserna ligga bra rätt, som bekräftelse så kan man ta VideoCardz artikel som visar priserna i Kinesiska Yan där påslagen är likvärdiga Svenska påslag. Räkna om från Yan till Kronor, 1 Yan är samma som 1,4 Kronor så Ryzen 3 1100 på 999 Yan blir 1399 Kronor. https://videocardz.com/65913/how-fast-is-ryzen Där visas även en del fysikprestanda från 3D-Mark, där dom sista grafen/bilden räknat om till… Läs hela »

naraccas
Medlem
naraccas

Ryzen 3 1200X verkar kunna bli en högintressant budgetkung för spelande med ett pris på $149 och sannolikt enkeltrådsprestanda som räcker till det mesta.