AMD:s Ryzen Z1-serie för handhållna speldatorer har spekulerats vara Ryzen 7040U-enheter som helt enkelt kallas något annat beroende på användningsområde. Nu har AMD förklarat att det faktiskt finns ett par skillnader mellan de två serierna.

Det tog inte lång tid efter att AMD avtäckte Ryzen Z1-serien som först dyker upp i Asus ROG Ally tills de även avtäckte Ryzen 7040U-serien för bärbara datorer. Efter att de två processorserierna hade avtäckts är det många som anmärkt att serierna delar väldigt många av sina specifikationer. De Ryzen Z1 och Z1 Extreme-kretsar som kommer driva Asus kommande handhållna speldator ser till viss del ut att helt enkelt vara en Ryzen 7840U och en Ryzen 7540U.

Trots att specifikationerna är väldigt lika finns det dock några enstaka aspekter som skiljer serierna åt. I en intervju med Tom’s Hardware har AMD:s Matther Hurwitz förklarat vilka dessa är.

De två serierna delar uppenbarligen samma grundstenar i form av Zen 4 för processordelarna och RDNA 3 för grafikkretsarna. Däremot har AMD fått validera helt nya omfång för strömleveransen och TDP-värdena hos Z1-serien. Medans Ryzen 7040U-serien kan sträcka sig från 15 till 30 W TDP kan Ryzen Z1-serien gå lika högt men också gå ännu lägre, ner till 9 W.

AMD har även inaktiverat företagets Ryzen AI-motor hos Z1-serien. Hårdvaran finns fortfarande där men används inte. Förmodligen för att minska strömförbrukningen så mycket som möjligt. Ryzen Z1 är trots allt skapad för handhållna speldatorer, extra låg strömförbrukning är kritiskt för batteritid och värmeutveckling.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid