Intel och Apple har samarbetat vid utvecklingen av det nya höghastighetsgränssnittet Thunderbolt som presenterades i slutet av februari i samband med Apples uppgradering av MacBook Pro. Trots sin imponerande datahastighet på 10 Gigabit per sekund har konkurrenten AMD inte mycket till övers för ännu ett proprietärt gränssnitt på PC-marknaden.

AMD som inte sällan slåss för öppna standarder har nu lättat på hjärtat angående den patentskyddade Thunderbolt-tekniken och man är varken särskilt imponerad av den tekniska lösningen eller det faktum att vi nu ser ännu en låst standard ta sina första trevande steg på PC-marknaden.

Talespersoner för AMD menar att dagens datagränssnitt som DisplayPort, USB 3.0 och PCI Express inte har några problem att tillsammans erbjuda betydligt högre datahastigheter än de 10 Gbps som Thunderbolt stödjer.

”The DisplayPort1.2 standard offers up to 17Gb/s of peak bandwidth for displays. […] Many AMD-based platforms support USB 3.0 which offers 4.8Gb/s of peak bandwidth, AMD natively supports SATA 6Gb/s with our 8-series chipsets. [Meanwhile], the total bandwidth stated for a Thunderbolt channel is only 20% higher than one PCI Express 3.0 lane and about 52% higher than a single USB 3.0 port,” påstod en talesman från AMD

AMD förklarar vidare att de till synes imponerande datahastigheterna kan bli en flaskhals för inte minst olika bildskärmskonfigurationer där DisplayPort 1.2 standarden alltså är kapabel att nå 17 Gbps och kräver hög bandbredd vid inkoppling av flera skärmar i en seriell Eyefinity-konfiguration. Där den kombinerade mini-DisplayPort/Thunderbolt kontakten skulle få bråka om bandbredden. Vilket skulle göra MacBook Pro inkompatibel med DisplayPort 1.2 protokollets Multi-Stream teknik, detta trots att toppmodellernas mobila Radeon-kretsar stödjer tekniken.

thunderbolt.connection
Thunderbolt delar kontakt med DisplayPort-gränssnittet.

Apple ser ut att bli en av få datortillverkare som hoppar på Thunderbolt-tåget under 2011 och i dagsläget finns få, om några, produkter som drar specifik nytta av det nya höghastighetsgränssnittet. WD, LaCie och Seagate har alla presenterat externa lagringslösningar som utnyttjar gränssnittet, men för att dra nytta av de höga datahastigheterna krävs SSD-enheter som i sin tur inte är kostnadseffektiva i lagringssyfte.

”Consumers generally benefit by having standard, high-speed ports available on their mobile devices. Proprietary ports, or the requirement of a dongle to employ those industry-standard ports may be an obstacle to consumers having the full computing experience at home or on the road,” antog tjänstemannen från AMD.

Medan AMD, som inte kommer att stödja tekniken inom en överskådlig framtid, inte ser några större vinster med Thunderbolt är ärkerivalen Intel desto mer positiv samtidigt som Apple väljer att hoppa över det snabbt växande SuperSpeed USB 3.0 gränssnittet i förmån för just Thunderbolt.

thunderbolt.diagram

Källa: Xbit Labs

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AMD73Jacob HugossonMcKinleymitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
mitrix
Medlem
mitrix

Vågat av AMD, man har precis ”övertalat” Apple att överge mångårigt användande av nvidiagrafik till förmån för radeon, många företag skulle nog inte ta det som ett tecken att börja kritisera sin nyvunna affärspartner… ;).
I övrigt ligger det ju något i vad de säger, två USB3 portar ger samma teoretiska prestanda och två USB3 portar borde vara avsevärt billigare att implementera.

Mycket beror dock till stor del på hur mycket av dessa 10Gbps man kan få ut, USB är ju sällan i närheten av sin teoretiska prestanda, nån som har några siffror på hur mycket overhead thunderbolt dras med?

McKinley
Medlem
McKinley

Man är bara griniga för att man blir slagen av Intel på snart alla fronter.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”McKinley”]Man är bara griniga för att man blir slagen av Intel på snart alla fronter.[/quote]Jag som OEM-tillverkare skulle vara jävligt grinig över att Intel tar ut $40 per Thunderbolt krets som bara stödjer 2 utgångar och skippa det totalt i förmån för USB 3.0 som jag tror är nere i $2-3 per krets som stödjer 2 utgångar och dessutom är en standard alla använder. Som mitrix tar upp tycker jag inte att teoretiska 10Gbps spelar någon roll när vi inte ens använder i närheten av det USB 3.0 erbjuder med 5bps (om vi inte räknar med SSD RAID-enheter eller… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”McKinley”]Man är bara griniga för att man blir slagen av Intel på snart alla fronter.[/quote]

ja du måste gilla massa olika standarder.Bra för oss kosumenter hahah.Efter USA 3.0 kommer USA 4.0 och vore ju bäst om alla använde en standrad.Handlar om pengar och låsa till sig marknaden själv.Inget annat. Tråkigt du inte kan lägga ihop 1+1 tycker jag.