AMD har precis börjat rulla ut sin Southern Islands-arkitektur, och än så länge har vi HD 7970 och 7950 på marknaden med HD 7700 och HD 7800-serierna runt hörnet. Uppföljaren på Southern Islands blir Sea Islands, som ska dyka upp under 2013 i flera produktsegment.

Southern Islands beskrivs av AMD som framtidens grafikarkitektur hos företaget. Likt deras Bulldozer-arkitektur lade grunden på processormarknaden för de kommande åren, gjorde Southern Islands det på grafikmarknaden. Igår avtäcktes Sea Islands som anländer under nästa år när närmast hela AMD:s sortiment ska produceras på deras 28nm-teknik.

Sea_Islands

Det nya i Sea Islands blir självklart förbättringar i grafikprestanda, men även optimeringar för generella beräkningar. AMD kommer vidareutveckla Sea Islands mot deras Fusion-koncept, för att närmare sammanfläta processor och grafik till en enda enhet. Det är med Sea Islands, och därmed även Kaveri som processorn och grafiken kommer kunna dela på det minne som finns tillgängligt. Idag måste man dela upp minnet mellan vad processor respektive grafik kan använda sig av.

Om Sea Islands även kommer återfinnas i Kabini och Temash är ännu oklart, men det är troligt att så är fallet. Kabini och Temash blir även företagets första systemprocessorer, eller SoC-kretsar då man byggt in sydbryggan på samma bit kisel i jakt på lägre strömförbrukning.

För er som inte är intresserade av Fusion och APU:er, så är 2013 även året då Sea Islands gör entré på marknaden i form av diskreta grafikkort. Men mer detaljer kring detta var ingenting AMD delade med sig av.


Relaterade nyheter:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonthisflopperMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

”Sea Islands” låter rätt efterblivet. Sist jag kollade låg alla öar i havet. Vissa i sjöar, iofs, kanske kommer det ”Lake Islands” därefter.

Dessutom betyder ”Kaveri” ”kompis” på finska. 🙂

flopper
Medlem
flopper

en fördjupad artikel med olika alternativ gällande tekniska lösningar för laptop, surfplattor ultrabooks skulle behövas.

this
Medlem
this

Sea Islands kommer alltså tillverkas hos GF?

this
Medlem
this

Beror nog på hur mycket volym man får upp, men det vore helt klart en fördel att lägga sina ägg i flera korgar.