AMD lanserar i slutet på året sina första APU-kretsar med inbyggda grafikdelar. Ontario och Zacate tillverkas som bekant med 40nm-teknik från TSMC och nu har AMD avslöjat sina framtidsplaner för APU-tillverkning och dess tillverkningstekniker. På den produktplan man publicerat ser vi bland annat 14nm-teknik under slutet av 2015.

AMD har idag ett nära samarbete med TSMC för sin första generations APU-kretsar men framöver kommer man även lägga ordrar på sitt tidigare dotterbolag GlobalFoundries och vad det verkar tänker AMD inte missa många tillverkningsnoder på vägen till 14nm.

Under första halvåret 2011 får vi se de första 32nm APU-kretsarna på marknaden i form av Llano och ett år senare väntas de första 28nm-modellerna finnas i butiker. Här har AMD vandrat mellan både halv- och hel-noder men sedan tar man ett större hopp ner till 20nm under slutet av 2013 för att sedan vänta över 2 år då man slutligen når 14nm under sista kvartalet 2015.

apu.roadmap

Det är spännande att se AMD:s aggressiva planer för nya tillverkningstekniker men som vi också vet är detta planer som inte sällan revideras efterhand. Det återstår även att se hur AMD gör med de 22nm och 16nm tekniker som väntas finnas tillgängliga hos åtminstone GlobalFoundries. Inte minst då Intel planerar att nå just 22nm 1,5 år tidigare än AMD tar sig till 20nm.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid