Medan det nu är prat om att de nya entusiastprocessorerna i FX-serien från AMD blir försenad ytterliggare, så har man gått ut med ett pressmeddelande om att man skeppat världens första 16-kärniga x86-processor. Processorn går under kodnamnet Interlagos och är baserad på två Orochi-kärnor i MCM-konfiguration.

AMD:s senaste arkitektur Bulldozer har än så länge varit inget annat än en manisk berg-och-dalbana med missade lanseringsdatum och en direkt tystnad från AMD. Men för de som börjat tro att Bulldozer var mera myt än sanning, så bekräftar AMD att massproduktionen av deras Bulldozer-processorer inleddes i augusti, och att man skeppat de första exemplaren till deras OEM-kunder.

Processorn som skeppas går under kodnamnet Interlagos som är baserad på två Orochi-kärnor från företaget. Varje Orochi-kärna kommer utrustad med totalt fyra moduler som huserar två kärnor vardera, tillsammans med 8 MB L2 och 8 MB L3 cache-minne. Samtidigt får man de dubbla minneskanalerna att samarbeta för att ge stöd för ännu högre bandbredd med fyrkanalsminne. Interlagos kommer ingå i AMD:s Opteron 62xx-familj och efterträder Opteron 61xx som använder samma G34-socket med 1974-pinnar. Interlagos kommer att finnas i olika utföranden med 4, 8, 12 och 16 kärnor.

Annons

amd_opteron_interlagos_server

16 kärnor med fyrkanalsminne och 32 MB cache-minne i en processor, en våt dröm för entusiaster?

Det talas inget om Valencia-processorerna och Opteron 42xx-familjen men med tanke på att Interlagos börjat skeppa är det inte otroligt att anta att även Valencia gjort det. Till skillnad från Interlagos baseras Valencia bara på en Orochi-kärna, använder socket C32 med 1207-pinnar och kommer i olika utföranden med 6 och 8 kärnor.

Det är ett gott tecken att AMD äntligen börjat skeppa Bulldozer till deras serverklienter, men frågan är när Bulldozer för konsumenterna kommer anlända? Enligt de senaste uppgifterna blir det oktober och man börjar alltmer närma sig lanseringen av Intels kommande entusiastplattform och Sandy Bridge-E som ska komma med upp till sex kärnor med flertrådstekniken Hyper-Threading.

Källa: VR-Zone

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid