AMD FX-serien kommer att ta upp kampen med Intels Sandy Bridge-arkitektur under hösten. Men lanseringen som flyttats vid ett flertal tillfällen sägs nu återigen fått skjutas upp, denna gång till mitten av oktober. De positiva nyheterna ska vara att AMD samtidigt planerar en bredare lansering än tidigare där de fyra första Bulldozer-processorerna fått uppbackning av ytterligare tre modeller.

Den nya Bulldozer-arkitekturen som AMD pratat om i flera år har trilskats in i det sista och även om tillverkaren själv hävdar att lanseringen av AMD FX-serien dröjer på grund av marknadsmässiga skäl är det få som svalt dessa förklaringar helt och hållet.

Under veckan som gått har vi varit i kontakt med moderkortstillverkare som fortfarande knappt hört ett ljud från AMD angående deras nya processorer, vilket knappast är ett gott tecken. Nu säger också de senaste ryktena att AMD officiellt skjuter på lanseringen av Bulldozer-arkitekturen och de första Zambezi-processorerna till mitten av oktober.

Samtidigt som man gjort detta passar tillverkaren på att utöka truppen med tre nya modeller vilket betyder att vi bör se sju olika AMD FX-processorer på marknaden under fjärde kvartalet. Bland de modeller som ska lanseras redan i år hittar vi fyra åttakärniga modeller (AMD FX-81xx), en sexkärnig modell (AMD FX-61xx) samt två fyrkärniga modeller (AMD FX-41xx).

amd_fx_zambezi_specs2_2011_2012

En av de mer spännande modellerna är den fyrkärniga AMD FX-4170 som enligt uppgifter till X-bit Labs ska få en nominell klockfrekvens på hela 4,2 GHz – nytt rekord för en konsumentprocessor.

Trots AMD:s kräftgång med introduceringen av Bulldozer-arkitekturen hävdar källor att man fortfarande håller kvar vid sin plan om att bredda sin FX-serie i mitten av första kvartalet 2011. Om detta räcker för att knapra åt sig några viktiga marknadsandelar från Intel återstår att se.

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Viking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

För min del gör det inget. Kanske jag hinner få ihop pengar till Oktober. Det skulle vara helt kanon och en tidig julklapp till mig själv 🙂

[b]Edit:[/b]
Såg detta på ett annat forum
http://www.amdforum.se/f24/amd-bulldozer-samlingstrad-3359/index8/#post32540