Den största förändringen på framtida produkter från AMD kommer syns faktiskt på serversidan. Att man slopade Komodo i förmån för Vishera, startade en dominieffekt som märks av tydligast på servermarknaden.

AMD Komodo skulle ha erbjudit upp till 10 kärnor med fullt integrerad PCI Express och trekanalsminne. I samband med detta hade AMD även bytt socket både på konsument och serversidan. Men vi vet redan att Komodo är historia för AMD och att den blev ersatt av Vishera med 8 kärnor och företagets nya Piledriver-arkitektur. Sepang hade blivit en serverprocessor med 10 Piledriver kärnor baserad på Komodo, och ersätta dagens Valencia med 8 Bulldozer kärnor. Terramer skulle i sin tur baseras på två Komodo-kretsar för att utgöra en processor med hela 20 processorkärnor, vilket skulle ersätta Interlagos med 16 kärnor.

Server_Roadmap_2012

Då Komodo inte blev av, gäller samma sak Sepang och Terramer som blivit ersatta av två nya ansikten. Iställer har vi Abu Dhabi som ersätter Interlagos och ska kunna erbjuda exakt samma mängd kärnor; 4, 8, 12 och 16 med AMD:s nya Piledriver-arkitektur. Abu Dhabi kommer fortsätta använda socket G34 som introducerades 2010 med Magny Cours, och ha stöd för fyrkanalsminne. Seoul kommer med 6 och 8 kärnor, och ersätter dagens Valencia. Även här använder man samma socket som tidigare; C32 med stöd för tvåkanalsminne. Andra nyheter är Zurich för servrar med bara en socket som ska ersättas av Delhi. Zurich ska finnas till försäljning inom kort och inrikta sig mot så kallade microservrar.

Anledningen för ändringen ska enligt AMD bero på att de inte såg någon anledning att ändra infrastruktur, allt den socket dagens processorer använder. Man utlovar istället samma prestanda som Sepang och Terramer hade haft, fast med ett lägre antal kärnor. Någonting som talar för att man kommer satsa på högre uppskruvade klockfrekvenser. Det har ryktats om att Komodo stötte på problem vilket var varför man slopade den, men detta är endast någonting vi kan spekulera i.

Abu Dhabi, Seoul och Delhi väntas släppas antingen mot slutet av året, eller i början av 2013. Vad som kommer därefter under 2014 blir troligtvis helt nya socklar, tillsammans med de första APU:erna speciellt framtagna för servermarknaden. Detta bör då bli en, eller flera APU:er med fjärde generationens Bulldozer-kärna, Excavator och tredje generationens GCN-arkitektur på grafikfronten.


Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
fackamatoME4ME Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henry de Kruijf
Medlem

Saknas bara SPA, Monza, Nurburgring, och några till. Ferarri sponsringen kanske påverkat AMD;s namnschema?

fackamato
Medlem

:/

Vore riktigt coolt med 20-kärninga processorer. Jag har inte sett några 16-kärniga än, men jag tror jag sett 8- och 12-kärniga på jobbet. Lågt klockade (TDP) men ändå :>