Kommande CPU arkitekturen ”Zen” är ett ordentligt krafttag från AMDs sida och nu avslöjar företaget med detaljer kring arkitekturen som ska ta upp kampen med Intel.

AMD avslöjade ny information om deras kommande CPU:er i en presskonferens som hölls nyligen. Och bland annat så bekräftade företaget återigen att den nya CPU-familjen kommer att ha upp till 40% bättre prestanda när det gäller instruktioner per klockcykel jämfört med tidigare generationer. Samt att strömeffektivitet har varit en stor prioritering sedan dag 1.

Just strömeffektiviteten har det lagts stort fokus på då AMD siktar på att kunna använda Zen-arkitekturen i allting från enkla notebooks till speldatorer och bland annat filmrendering som uppskattar att ha flertalet CPU-kärnor att leka med. Detta var inget man kunde åstadkomma genom att endast piffa upp processorer ur tidigare generationer så denna gång är allting byggt helt ifrån scratch med målet att vara snabbast och mest effektiv.

amd1-1650x1050

AMD har inte riktigt varit någon större utmaning för Intels processorer sedan 2006 då Intels Core-familj släpptes. Dock hävdar dom nu att med den fokus och den tid som lagts ner på Zen så kan en 8-kärnig Zen-processor fajtas prestandamässigt med Intels Broadwell-E Core i7 6900K. Även fast Intel-processorn är klockad högre rakt ur lådan. Dom slutgiltiga prestandasiffrorna för dom Zen-processorer som kommer att finnas vid lanseringen av arkitekturen kan dock komma att förfinas ytterligare för att ge en ännu högre standardklock än vad som har visats upp hittills. Samtidigt detaljerar inte AMD något om när och i vilka situationer Zen ska kunna mäta sig med Intels entusiastarkitektur.

Teoretiskt betyder det dock att om Zen även skulle hitta ut i 4 eller 6-kärniga utföranden så skulle det mycket väl kunna betyda att Intels Skylake och dom lägre Broadwell-E processorerna inte längre är helt dominanta på marknaden. Med lite tur så har AMD träffat helt rätt med Zen och börjar ta tillbaka lite marknadsandelar. Konkurrens på CPU-marknaden är något som de flesta på marknaden suktar efter.

amd2-1650x1050

Bland nyheterna i Zen ser vi även snabbare L3 och L2 cache, där L3-cachen är upp till 5x snabbare än den hos Excavator.

Allt detta är troligtvis omöjligt att få in i en CPU och hålla TPD-nivån nere på Core i3-siffror. Så de kraftigare Zen-processorerna kommer förmodligen att hamna på en snarlik energiförbrukning som hos Excavator fast då med utlovat betydligt bättre prestanda per watt. En mycket välkommen förbättring om alla siffror nu stämmer.

De första exemplaren av Zen förväntas hitta ut till recensenter och dylikt framåt slutet på detta år. Dock får konsumenter vänta tills i början av 2017 på den riktiga lanseringen. Vi håller tummarna för att AMD lyckas pricka rätt med denna massiva investering och att vi återigen får se ordentlig konkurrens på marknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid