Enligt ett nytt rykte kommer AMD:s kommande processorsockel AM5 ändra på en hel del grejer jämfört med dagens AM4. Det är inte bara nya tekniker utan även ett helt nytt fysiskt upplägg som ska stå på schemat.

I dagsläget använder AMD så kallade PGA-socklar för sina moderkort och processorer. PGA står för Pin Grid Array och innebär att kontaktpinnarna fäst på undersidan av processorerna medans sockeln på moderkorten mer eller mindre ser ut som en fyrkant med en uppsättning hål. LGA å andra sidan står för Land Grid Array och används flitigt av Intel. Här fästs kontaktpinnarna i själva sockeln på moderkortet istället för under processorenheterna.

Vilken av dessa sockeltyper som är den överlägsna är något som har diskuterats bland teknikintresserade i årtionden. PGA har till exempel fördelen att sockeln på moderkortet kan vara svårare att skada. Hos LGA kan det vara svårare att skada själva processorn. LGA har även mindre kontaktpinnar vilket innebär att fler av dessa kan få plats i en processorsockel. Någon klar vinnare av dessa två finns däremot inte.

Annons

Nu hävdas dock AMD gå över från PGA som de använt under en lång tid till LGA. Enligt Twitter-användaren ExecutableFix ska sockel AM5 även vara känd som sockel LGA 1718. Detta då den kommer att ha just 1 718 kontaktpinnar.

Enligt Twitter-användaren ska vi även kunna förvänta oss saker som stöd för två kanaler DDR5-minne, 600-serien styrkretsar och PCI Express 4.0. Detta då PCI Express 5.0 sägs bli exklusivt för AMD:s kommande serverprocessorer ur familjen ”Genoa”.

ExecutableFix hävdar även att processorerna ska behålla samma mått på 40 x 40 millimeter. Något som potentiellt kan peka mot att AMD kommer att sätta ut monteringshålen för processorkylare på samma avstånd från processorsockeln som hos AM4. Detta skulle då resultera i en full kompatibilitet mellan dagens kylare och nästa generations processorer och sockel.

Annons

I dagsläget är detta dock inte mer än ett rykte. Således bör informationen tar med en nypa salt. Exakt när AMD planerar att avtäcka sockel AM5, nästa generations Ryzen-processorer och när dessa kommer att landa i butik återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid