Med lanseringen av AMD:s första Fusion-produkter eller APU:er som kombinerar den traditionella processorn med grafikprocessorn var det bara en tidsfråga innan företaget skulle lägga in sikte mot den mobila marknaden. Nu söker AMD mjukvaruutvecklare för att skapa drivrutiner till Google Android som vi ser i en större del av världens smartphones och surfplattor.

AMD har nu påbörjat sökandet efter mjukvaruutvecklare för att stärka sin produktportfölj att bättre passa till Google Android. Det de söker idag är främst programmerare med kunskaper för hårdvaruaccelerering av film i operativsystemets webbläsare och videoapplikationer. Något som även står högt på listan är programmerare med erfarenhet att programmera för AMBA/Mipi/CSI/SPI-enheter vilket inkluderar touchskärmar, GPS, kompass/accelerometer, mobiltelefoner och kameror. Dessa krav pekar tydligt mot att AMD har för avsikt att skapa plattformar för surfplattor like Apple iPad eller Samsung Galaxy Tab, och kanske även smartphones?

28nm

I dagsläget saknar AMD en produkt för denna kategori då det bästa dom har är en specialversion av Ontario på 5W TDP, men man har planer för flera nya APU:er med lägre strömförbrukning längre fram i tiden. Wichita är den mest intressanta då AMD i November avslöjade på Analyst Day att de ansåg att 3W var den absoluta smärtgränsen för att en krets skulle passa i en surfplatta och Wichita planeras lägga sig på just 3W och ska ha specifikationer som är väldigt lika Ontario.

Annons

Samtidigt som det är kul att se AMD göra framsteg har Intel redan sin Atom-plattform för både surfplattor, smartphones och mjukvara färdigt så AMD har mycket att ta igen om de har för avsikt att konkurrera med Intel på även detta plan. För att inte tala om ARM som med sin licensierade processorarkitekturer har mer eller mindre monopol på marknaden idag.

Källa: Xbit Labs

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid