Den taiwanesiska datortillverkaren Quanta Computer som bygger OEM-maskiner åt bland annat HP, Acer och Dell har stämt processortillverkaren AMD. Quanta hävdar i sin stämningsansökan att AMD sålt kretsar som visat sig vara defekta på grund av för dålig värmetålighet.

På nyhetsmagasinet Bloomberg rapporterar man att Quanta nämner både AMD och dotterbolaget ATI i sina dokument, något som tredjepartsuppgifter hävdar beror på att de kretsar Quanta haft problem med kommer från den mobila Radeon-familjen.

Quanta Computer hävdar att AMD brutit mot företagens kontrakt när man sålt kretsar som visat sig vara defekta. Kretsarna ska inte nått upp till sin specificerade värmetålighet, vilket orsakat stora problem i en linje av bärbara datorer tillverkade för NEC. Kretsarnas defekter gjorde att datorerna fungerade dåligt vilket skadat Quanta Computer betydligt, både i potentiella intäkter och vinst.

Förutom kontraktsbrott hävdar Quanta att också brott mot garanti, försumlig felaktig framställning, civila bedrägeri och störning av ett kontrakt. I sin stämningsansökan skriver Quanta Computer att man vill få en rättegång med jury och skadestånd.

AMD själva svarar med att man inte längre tillverkar de kretsar Quanta refererar till och att man förutom Quanta inte fått några liknande rapporter från andra kunder som använt samma kretsar. Samtidigt som även Quanta använt kretsarna i andra produktlinjer utan problem, något man även erkänt för AMD.

“AMD disputes the allegations in Quanta’s complaint and believes they are without merit,” svarade AMD:s svarsperson Michael Silverman i ett e-mail

AMD är världens näst största tillverkare av datorprocessorer och har sedan 2006 även tillverkat grafikkretsar sedan uppköpet av ATI Technologies. Exakt vilka kretsar stämningsansökan avser är oklart men det antyds att just grafikkretsar ur den mobila Radeon-familjen varit problemet.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bogey Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bogey
Medlem
Bogey

Man tycker isåfall att fler OEM tillverkare än Quanta borde ha samma problem.

Medlem
Henrik Robeck

Ingen tvekan om saken, dessutom så verkar det som om de använder komponenter som inte längre finns i produktion heller, alltså ingenting som de borde försöka prångla ut till slutkunder heller.