AMD har nu släppt hela sitt utbud av Fusion APU:er men en marknad de ännu inte gjort en riktig satsning på surfplattor. Man har idag sin Desna APU som i stort sett är detsamma som företagets 9W Ontario med en hel del strömbesparingar speciellt i nordbryggan och minneskontrollern. Med Hondo sänker man strömförbrukningen och kommer med en ny styrkrets speciellt skräddarsydd för surfplattor.

Surfplattorna slog igenom snabbare än de flesta hade trott och det här tog AMD på sängen något som tvingade dem att göra en nödlösning i form av Desna. Men nu har man en ny plattform på gång som heter Brazos-T speciellt optimerad för surfplattor. Det är inte på tal om Wichita, en 28nm APU med en TDP på runt 3W utan Hondo som troligtvis blir ett steg däremellan.

AMD_Hondo1

Hondo, ny APU för 2012 som följs av Samara 2013

AMD_Hondo2

Vad Hondo ska erbjuda är mer eller mindre exakt samma prestanda som Desna fast med lägre strömförbrukning. Hondo ska likt Desna vara baserad på Ontario och bygga på 40nm men ska få sin kärna helt omarbetad med ett fokus på lägre strömförbrukning. Förutom detta väljer man att helt ta bort onödiga funktioner som inte gör någon nytta i surfplattor så som PCI Express-stöd.

AMD_Hondo3

När det kommer till styrkretsen ser vi de största förändringarna där AMD hoppas kunna skala av ~1W TDP. Styrkretsen är baserad på Hudson M3 och kommer endast med det som behövs i en surfplatta. Vi ser en SATA 3 Gb/s, 8 USB 2.0 där de flesta ska användas internt i surfplattan för bland annat dess kameror och kortläsare. Även här ser vi att stödet för PCI Express är borttaget, samt att den kommer integrerad med WiFi.

Egenskap Hondo Desna Ontario
Tillverkningsprocess 40nm 40nm 40nm
TDP <4,5W 5,9W 9W
x86-kärnor 2 2 2
Klockfrekvens 1,0 GHz 1,0 GHz 1,0 GHz
Grafik HD 6250 HD 6250 HD 6250
Radeon-kärnor 80 80 80
Klockfrekvens (GPU) 276 MHz 276 MHz 276 MHz
PCI-Express 2.0 4 4

Så Hondo och Brazos-T bjuder inte på några direkta nyheter utan är designad att komma med ett minst halverat TDP-värde mot Ontario och en nedrustad sydbrygga. I det stora hela är det en plattform som kan ge företaget vind i seglet och locka fler tillverkare att använda deras designer i surfplattor.

Källa: Donanimhaber

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Imponerande att de kan skala ner sina Fusion APU:er så här pass mycket. Ska bli intressant att se prestandan i den och framförallt strömförbrukningen. Bara jag som läser namnet som AMD Honda? 😀