AMD har valt att slopa planerna på ett grafikkort med dubbla Tahiti-grafikkretsar för konsumentmarknaden och deras Radeon-familj av grafikkort. Men istället har företaget utvecklat sitt första grafikkort med dubbla grafikkretsar riktat mot den professionella marknaden – FirePro S10000.

AMD FirePro S10000 tillkännagavs idag på den årliga teknikmässan International Conference for High Performance Computing, Networking, Storage, and Analysis. Mässan som kallas SC12 fokuserar på servrar, superdatorer och professionella användare och AMD passar här på att visa sitt senaste alster för dessa marknaden.

Genom att trycka in två stycken Tahiti-grafikkretsar, baserade kring företagets senaste Graphics Core Next-arkitektur, på samma kretskort har tillverkaren skapat sig och sina partners ett extremt kraftfullt grafikkort för generella beräkningar. Totalt 3 584 stycken Radeon-kärnor och med en klockfrekvens på 825 megahertz ger grafikkortet en beräkningskraft på maximalt 5,91 teraflops vid singel precision. Med 6 gigabyte GDDR5-grafikminne arbetandes i 5 000 megahertz kan man räkna in en minnesbandbredd på totalt 480 gigabyte per sekund och ett specificerat TDP-värde på 375 watt.

Radeon-S1000

AMD kallar FirePro S10000 för marknadens kraftfullaste servergrafikkort och det är på pappret sant. Om Nvidias kommande lansering av Tesla K20 kan hota låter vi vara osagt, men troligtvis blir det svårt att kontra AMD i ren beräkningskraft. Exakt hur AMD ska få in sitt nya grafikkort på servermarknaden är mindre klart då den specificerade effektförbrukningen är högre än vad normalt stödjs i de flesta servrar. Prislappen som landar på 3 599 dollar – motsvarande drygt 30 000 kronor med svensk moms och andra påslag – är också något som begränsar kortets marknad. Även om prislappar i denna klassen snarare är regel än undantag på den professionella grafikkortsmarknaden.

S10000

AMD visar med eftertryck att man kan utveckla grafikkort även för den professionella marknaden med imponerande prestandapotential. Nu återstår att se ifall AMD kan roffa åt sig marknadsandelar från Nvidia och deras Tesla-familj av professionella grafikkort som under flera år arbetat sig in som en aktad aktör på denna marknad.


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Viking1962TETRISMUMINshaglordME4ME Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henry de Kruijf
Medlem

Bara jag som läste $10000 ? 😛

Micke
Medlem
Micke

Trevlig pjäs att se på… Vi får hoppas att Radeon 8000 återtar tillbaka strömeffektiviteten som möjliggör ett trevligt dubbelkort för konsumenter. /s

TETRISMUMIN
Gäst
TETRISMUMIN

Strömeffektivitet? Beror på vad man är ute efter. Ifall det är dubbelprecision så är allt i ordning or reda!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”ME4ME”]Bara jag som läste $10000 ? :P[/quote]

Trodde också att det stod $10000 först 😀