I samband med starten av Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas presenterar AMD ny information om den kommande grafikarkitekturen som nu officiellt har fått kodnamnet Polaris. Med 14 nanometerteknik lovar AMD spelkonsolsprestanda i ultratunna datorer och det i grafikkort som lanseras i sommar.

Det blir allt fler namn att hålla reda på när AMD avslöjar namnet på den kommande grafikarkitekturen som får kodnamnet Polaris. Med den nya arkitekturen Polaris introducerar AMD den fjärde generationens Graphics Core Next (GCN), och flera förbättringar.

file page5

AMD:s GCN arkitektur introducerades med Radeon HD 7000-seriens grafikkort och har sen dess sett två uppgraderingar. Den tredje och senaste generationens GCN baserade grafikkretsar hittar vi i de Fiji-baserade grafikkorten i Fury-familjen, Fury, Fury X och Nano. Den fjärde generationens GCN kommer att introduceras i samband med de kommande grafikkorten med kodnamnet ”Arctic Islands” som förväntas komma ut under sommaren 2016.

file page17

14nm FinFET och fördubblad energieffektivitet

Polaris-arkitekturen kommer att bygga på en 14nm FinFET (till skillnad från dagens 28nm) och inkludera AMD:s fjärde generations GCN, efterlängtat stöd för HDMI 2.0a och DisplayPort 1.3, samt stöd för h.265-komprimering och avkodning upp till 4K.

file page15

AMD menar att Polaris är det ”största generationshoppet i prestanda per watt i historien” för grafikkort. Den nya arkitekturen inkluderar bland annat nya och uppdaterade beräkningsenheter, multimediaenhet,  skärmenhet, L2 Cache och en minneskontroller.

AMD bjuder på ett exempel i pressmaterialet där man testar DICE:s senaste Star Wars: Battlefront på upplösningen 1080p, medium inställningar i 60 bilder per sekund. Av materialet framgår det att AMD:s Polaris-arkitektur baserade grafikkort bara förbrukar 86 watt jämfört med Nvidia:s GTX 950 som är uppe på nästan 140 watts strömförbrukning, en skillnad på uppemot 60 procentenheter.

file page16

AMD stannar dock inte där utan man lovar även spelkonsolsprestanda i ultratunna bärbara datorer med den nya arkitekturen. De första grafikkorten med den nya arkitekturen förväntas dyka upp i butiker till sommaren 2016 och vi ser redan fram emot ett högst intressant år mellan AMD:s Polaris och Nvidia:s Pascal.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RflopperFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Polaris från polstjärnan (alltid norr).
Intressant, ja det där måste bevakas…
Det och nya Zen arkitekturen.
Mvh 🙂

flopper
Medlem
flopper

Kallt och vackert riktigt svenskt

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

En sån får det nog ta å bli!
Och jag som tyckte Maxwell var brutalt strömsnål när den nästan blev 2X så strömeffektiv som Kepler.